Phaleanopsis Buddha's Treasure :-)

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 23/05/2006 - 15:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Phaleanopsis Buddha's Treasure :-)

Hallo orchideeën-experts!

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen. Ben zojuist begonnen met mijn orchideeën hobby maar heb nog wat hulp nodig van de kenners! :-)
Mijn favoriete phaleanopsis 'Buddha's Treasure' weten te krijgen als een waanzinnig mooie, grote plant met erg grote bladeren. Ik weet niet wat er mis is gegaan maar de bladeren zijn afgestorven en hij was op sterven na dood(ongeveer maand na de bloei)
In een opwelling maar de plant uit de pot gehaald en meeste wortels bleken afgestorven. Vervolgens de plant extra veel aandacht gegeven en in schors gezet en zowaar...er kwamen weer paar bladen en paar worteltjes aan(luchtwortels) denk ik. Het leek goed te gaan maar nu lijkt de groei gestagneerd.. hij doet helemaal niets meer en lijkt te balanceren op leven en dood.
Mijn 3 vragen:
1. Hoe herken je een luchtwortel en hoe een gewone? Is dat alleen te herkennen aan dat een luchtwortel een soort zilverachtig laagje om zich heen heeft en wat stugger is?
2. De bladeren die gevormd zijn zijn klein relatief klein gebleven en rood... zwartachtig/rood (van boven en van onderen), ik kon me niet herinneren dat de plant dat eerst ook had? heeft dit een bepaalde betekenis?
3. Ik heb dus de beschadigde/rotte wortels afgeknipt, geef voorzichtig dompelbadjes met lauw water en beetje orchideenmest en heb m in een doorzichtig plastic potje geplaatst en voor het raam gezet voor het licht(ja ja mijn favoriete orchidee ;-)) Heeft iemand nog een suggestie hoe ik de groei weer kan stimuleren en hem weer kan omtoveren in de eens zo mooie grote sterke plant die hij was?
Bij voorbaat erg bedankt voor het helpen, ik hoop dat ik mn Buddha's Treasure weer helemaal op de been krijg!

di, 23/05/2006 - 18:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als er al veel afgestorven (rotte?) wortels waren denk ik dat je plant te veel water krijgt.
Zet de plant warm, licht maar zeker niet in de volle zon en dompelbadjes zou ik zeker niet geven en nog veel minder mest aangezien er heel wat rotte wortels zijn weggeknipt.
Plant zeker laten opdrogen tussen 2 gietbeurten, dat voel je aan het gewicht, als je de pot opheft moet deze zeer licht zijn.
Nooit water in de schotel laten staan, direct laten uitlekken.

di, 23/05/2006 - 23:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Okee heel erg bedankt voor dit antwoord! Dan nog heb ik de vraag waarom de bladeren zo ontzettend rood zijn en hoe ik m weer een in de groei krijg? hoe weet ik trouwens wanneer ik een wortel kan afknippen of dat de wortel nog goed is(en zichtbare verschil tussen lucht en waterwortel?)

wo, 24/05/2006 - 00:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heeft de plant in de volle zon gestaan? Dan kunnen de bladeren verbrand zijn en daardoor rood kleuren.
Gezonde wortels mag je niet afknippen en die buiten de pot groeien mag je laten hangen want ze zijn erg breekbaar. Het zijn allemaal luchtwortels, in en buiten de pot.
Als er veel wortels zijn doodgegaan door teveel water moet je de plant zo droog mogelijk houden en hopen dat ze weer wortels krijgt en begint te groeien. Af en toe eens vernevelen op warme dagen.

wo, 24/05/2006 - 12:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

De plant heeft redelijk in de zon gestaan achter glas maar de blaadjes zijn niet verschrompeld en groeiden al sinds opkomst met een donkerrode kleur. Vindt het een heel vreemd fenomeen, niet eerder meegemaakt. Neem aan dat de blaadjes verschrompelen als ze verbrand zijn?
Kan een plant TEveel licht krijgen? ik heb ze nl. in de wintermaanden iedere avond een paar uur onder een osram fluora lamp gezet die speciaal voor plantengroei zou zijn?
zou het een idee zijn om de planten die nu gestagneerd zijn overdag voor het raam in het licht te zetten(niet bare zon) en s avonds nog paar uur onder de osram of krijgen ze dan een oververzadiging? ik zoek een manier om ze weer een soort kickstart te geven.

wo, 24/05/2006 - 14:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

In de zon achter glas moet er zeker geschermd worden. Vroege ochtendzon en avondzon kan geen kwaad, maar zeker geen middagzon.
Het rood van de bladeren komt zeker van teveel zon achter glas.
In deze tijd van het jaar moeten ze geen extra licht krijgen, de dagen zijn lang genoeg. Voor het raam (geen middagzon) is ok.
Ook in de winter krijgen ze hier geen extra licht en ze groeien goed.

Als je plant op sterven na dood is geweest zal je gewoon geduld moeten hebben en hopen dat ze het haalt en niets trachten te forceren.

Als ze nog genoeg gezonde wortels heeft en ze krijgt de juiste verzorging dan zal ze opknappen en is ze echt te zwak dan vrees ik het ergste.

Onderwerp gesloten