plakkerige druppeltjes

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 31/10/2010 - 17:08
Brig

plakkerige druppeltjes

Wat zijn toch die plakkerige druppeltjes die aan sommige phalaenopsissen komen? De ene heeft het wel, de andere niet. Of soms eerst niet, maar later helemaal vol, en dan een paar maanden later weer helemaal weg. De druppeltjes zitten zowel aan de bladeren (onderzijde) als aan de bloemtakken, maar niet of nauwelijks aan de bloemen zelf. Moet ik dat weghalen? Voorlopig heb ik het maar steeds laten zitten, maar het is wel erg plakkerig, en dat is niet altijd even prettig bij mijn speurtochten naar wolluis.

zo, 31/10/2010 - 17:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

We noemen dat guttatie. De planten scheiden overtollige suikers uit.

zo, 31/10/2010 - 17:44
Brig

Kan het zijn dat de wolluis daar juist op af komt, dat ze dat lekker vinden of zo? Het lijkt erop dat juist de phals die die druppeltjes hebben, na een tijdje wolluis krijgen, al ben ik er nog niet helemaal zeker van. Daarom vroeg ik me af of ik die druppeltjes niet beter weg kon halen?

zo, 31/10/2010 - 19:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het lijkt me niet. Insecten komen af op verzwakte planten en dat is hier juist niet het geval.

zo, 31/10/2010 - 20:19
Tippi

Hoi Brig,
de meeste orchideeënliefhebbers zijn zeer blij om deze druppeltjes te zien, vaak wordt het ook Happysap genoemd. De plant is in optimale conditie dan.
Echter (en zoals altijd) zijn er ook mensen die dit tegenspreken en het juist niet zo goed vinden dat er suikerdruppels ontstaan. Hun theoriën heb ik nog wel niet gelezen...
Zelf ervaar ik ze als positief, de planten die druppels vertonen staan er prachtig bij en zijn momenteel volop bezig met het aanmaken van stengels en bloemen. En als je je planten niet bespuit met chemische producten, proef het dan eens, het is zalig zoet :)

zo, 31/10/2010 - 21:04
Manuela123

Hoi Brig,

Wat de voorgangers al zeggen is het inderdaad de afscheiding van overtollige suikers....
dat is zeker zo dat de orchideen het dan erg goed naar hun zin hebben
ik zou zelf zeggen ga zo door je doet het uitstekend...
probeer eens z'n druppeltje het is heerlijk zoet.

Liefs Manuela.

zo, 31/10/2010 - 22:31
Brig

Oh, okee. Dat is een positiever antwoord dan ik verwachtte. Ik dacht dat ze een of andere rare afwijking hadden of zo. Het is dus een goed teken?! Daar ben ik dan uiteraard blij mee, ofschoon ik het nog steeds lastig vind, die plakkerige troep aan je vingers als ik de bladeren even omdraai om te speuren naar wolluis.
Daar heb ik (nou ja, de phals) nog steeds last van. Iedere keer als ik denk dat het nu echt weg lijkt te zijn, zie ik in ene weer een besmetting bij een andere phal. Ik spuit inmiddels niet meer, maar prik gewoon iedere wolluis weg met een satéprikker, en de allerkleinste luisjes veeg ik met een stukje keukenpapier weg. Wel arbeidsintensief, maar dat spuiten vonden mijn phals ook niet echt fijn.
Hoe dan ook, afgezien van de persisterende wolluis doen de phals het allemaal fantastisch. Ik kan geloof ik wel zeggen dat ze allemaal (ongeveer 30 stuks) bezig zijn met nieuwe bloemtakken of uitlopers aan oudere bloemtakken. Ook mijn keiki heeft een schattig klein bloemtakje in de maak. Echt ongelofelijk. Nog geen luchtwortels te zien en pas drie blaadjes van max. 7 cm groot, maar wel een bloemtakje produceren! Maar die betreffende phal doet het over de hele linie heel erg goed. Een enorme nieuwe bloemtak met 13 bloemen eraan, een oude bloemtak die twee grote nieuwe zijtakken maakt, en aan de andere oude bloemtak dus die keiki. Die phal heeft geen suikerdruppels overigens, maar ik neem aan dat hij al z'n suiker nodig heeft om dit vol te houden... :-)
Ook mijn dendrobium lijkt een bloemtak te krijgen maar dat is nog niet helemaal goed te zien, en twee van mijn andere orchideeën (weet nu even niet of het miltonia of een van die andere langbladige soorten is; ik kan ze zonder de bloemen niet uit elkaar houden) krijgen ook bloemtakken. Met jullie verhaal over de suikerdruppels erbij doe ik, ondanks die rottige wolluis, kennelijk toch iets goed... :-)
Nooit geweten dat orchideeën je zoveel plezier en voldoening kunnen geven!

Groet, Brigitte

ma, 01/11/2010 - 16:06
Manuela123

Hoi Brig,

Super zeg dat jou orchideen het ook allemaal zo goed doen,
wat wolluis betreft ik spuit ook met geen gif vanwege mijn Chihuahua pup van ruim 9 mnden
maar heb er alwel 4 weg moeten gooien,wat ik echt heel erg triest vindt
nu houdt ik ze dan ook 2x per dag goed in de gaten en heb de meesten
afgedaan met alcohol de vloer en de convetorput ook...
nu dageijks maar goed alles naspeuren,leuk volop uitlopers en bloemen
vooral nu de dagen aanzienlijk korten en vroeg donker is.
wens je dan ook veel plezier met je orchideen/en dat die verschrikkelijke wolluizen nu maar het hazepad kiezen(hoop dat ze bij mij ook niet meer terug komen).

Liefs Manuela.

do, 04/11/2010 - 22:41
Brig

en hier dan de foto van de keiki met bloemtakje. Trots als een pauw!

Groet, Brigitte

plakkerige druppeltjes
vr, 05/11/2010 - 21:06
Manuela123

Hoi,

superzeg je keiki doet het goed,ben benieuwd wat voor kleur bloem
er tevoorschijn komt.
heel veel plezier met mamma en kind.

Liefs Manuela.

vr, 05/11/2010 - 23:41
Brig

Ik neem aan witte, aangezien de moederplant ook witte bloemen produceert. Ik ben vooral benieuwd naar de grootte van de bloemen. De moederplant is fors, en heeft bloemen van 11 cm doorsnede. Dat zal de keiki niet lukken, neem ik aan, maar ik ben toch benieuwd. Ik zal binnenkort een foto maken van deze phal, want hij wordt echt groot! Ik heb de grootste bloemtak zojuist maar eens heel voorzichtig helemaal verticaal opgebonden want hij werd zo groot en zwaar dat hij helemaal ging doorzakken, en met nog een aantal knoppen die nog open moeten gaan zag ik de bui van het doorknakken van de complete bloemtak al hangen...

Groet, Brigitte

Onderwerp gesloten