Schildluis?

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 13/12/2006 - 15:00
diafragma

Schildluis?

Hier ben ik nogmaals met een andere vraag. Een van mijn Phalaenopsis orchideeen bloeit al vanaf april dit jaar en heeft nu opeens aan de achterkant van de bloemen allemaal kleine spikkels. Zijn dit schildluizen? Kunnen de andere planten in de vensterbank hier ook last van krijgen? Wat doe ik eraan?

Schildluis?
wo, 13/12/2006 - 23:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je de "beestjes" er met een puntig voorwerp af kunt wrijven, zijn het inderdaad schildluizen(ze zitten zelden op bloemen, maar veel vaker op bladeren; daar profiteren ze van de sapstroom). Zo niet, dan is het een verkleuring van de bloem, die gaat verwelken.

do, 14/12/2006 - 09:33
diafragma

Volgens mij zijn het wel degelijk beestjes, maar ik zal er straks eens wat beter naar kijken met de stereomicroscoop.
De bloemen staan ook op het punt van afvallen maar ik kan me niet herinneren dat er eerder vlekjes op kwamen tijdens het verwelken.

do, 14/12/2006 - 10:18
diafragma

Dit is zo'n boosdoener. Ook op de bloem kun je zien dat ze op de vaatbundels zitten!
Blijft de vraag: moet ik er wat aan doen, of gewoon met de bloemen af laten vallen en hopen dat ik er dan weer vanaf ben.

Schildluis?
do, 14/12/2006 - 18:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat een schitterende foto!

Ik zou met een loep op zoek gaan of ze op de rest van de plant ook zitten. Zo ja, dan zal je ze moeten bestrijden. Zolang ze alleen op de bloemen zitten (die toch al verwelken) zou ik die afknijpen en weggooien.

Ruud

do, 14/12/2006 - 20:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wauw, inderdaad een schitterende foto. Je zal wel moeten bestrijden want dat volkje kan onder de juiste omstandigheden snel uitbreiden. Je kan evenwel proberen op een milieuvriendelijke manier door regelmatig de plant af te spoelen en door bv. de beestjes met een penseel gedrenkt in alcohol aan te stippen.
Ik heb ooit eens een invasie van wolluis gehad en toen heb ik Confidor van Bayer gebruikt, gelukkig slechts 1 maal moeten gebruiken.
Hierbij een foto van een bloemknop met groene bladluizen, dat zou ik ook graag kunnen, zo’n beestje in detail, maar beter dan, dit kan ik niet.
Op onderstaande link ook nog wat informatie:

https://tinyurl.com/yxml979d

Schildluis?
do, 14/12/2006 - 22:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Inderdaad, een echte schildluis. En wat een prachtige foto!

vr, 15/12/2006 - 09:12
diafragma

Bedankt voor jullie adviezen. Ik denk dat ik het voorlopig probeer met aangetaste bloemen weghalen en de bladeren inspecteren en met de hand schoonhouden.

De foto heb ik gemaakt door een digitale compactcamera tegen het oculair (waar je door kijkt) van de microscoop te houden. Op dezelfde manier maken veel vogelaars tegenwoordig de mooiste vogelfoto's met hun camera tegen de telescoop (digiscopen noemen ze dat, kijk maar op birdpix.nl of digiscooppix.nl). Met een microscoop werkt dat ook.

Voor de liefhebbers heb ik nog een foto toegevoegd.

Schildluis?
vr, 15/12/2006 - 09:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wowww..........!

vr, 15/12/2006 - 13:30
diafragma

Ik heb ook een foto (de eerste schildluis) naar het insektenalbum op deze site verstuurd.
Groeten, Francis.

Onderwerp gesloten