slappe bloemen Phalaenopsis

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 29/02/2004 - 12:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

slappe bloemen Phalaenopsis

Ik ben een groentje op het gebied van orchideeen....een aantal maanden geleden heb ik een Phalaenopsis gekocht en die heeft maanden staan bloeien, toen deze eenmaal uitgebloeid was miste ik de mooie bloemen zo dat ik een nieuwe [andere kleur] gekocht heb [no.1 staat zolang in de wacht]
Deze stond nog gedeeltelijk in de knop en ik hoopte ook hier weer lange tijd van te kunnen genieten, maar......er gaat iets mis, de knoppen komen weliswaar uit, maar na ongeveer een week worden de bloemen slap en gaan ze dood.
Ik verzorg hem net zo als de vorige Phal. [1x per week water] en hij staat op dezelfde lichte plek.
Kan iemand mij helpen? wat doe ik verkeerd!
Bij voorbaat dank, Petra.

di, 02/03/2004 - 20:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Petra,

Erg moeilijke vraag, zo zonder foto, of liever nog zonder de plant zelf te zien. Meestal zitten dergelijke problemen in de pot. Het mengsel nietgoed, de wortels gaan rotten, de blomen en plant laten het afweten... Maar één goede raad 'verpotten'.

Normaal zou er niet anders mogen schelen, hij staat op dezelfde plaats en wordt op dezelfde wijze verzorgt... Maar staat hij ook in het zelfde mengsel? Als het mengsel minder doorlaat en meer vocht vasthoud lijk jij hem wel hetzelfde te verzorgen maar doe je dat ongemerkt niet!

Van waar komt de plant, wellicht dezelfde bloemenzaak, maar een andere leverancier (via veiling). Planten worden tegenwoordig meestal als potplant aangeboden en als dusdanig gekweekt. Komt hij evenwel van een snijbloemkweker, dan wordt de plante op demarkt gegooid voor er onkosten aan te verrichten. Of met andere woorden het potmengsel is vergaan of oververzadigd met voedingszouten. Wederom 'verpotten'.

't Is dat de bloemen pas na een tijdje afvallen, anders kan het transport in deze koude dagen ook een aardige rol gespeeld hebben! Daar zijn de warme Phalaenopsissen erg gevoelig voor. Het is nu zowat de slechtste tijd om planten te kopen.

Je begrijpt het zijn slechts overwegingen. Wat de juiste oorzaak is, kan je pas na zorgvuldige observatie vaststellen. Ga er eens mee naar een club, of kweker, wellicht weten die beter raad.

Hopelijk toch wat geholpen, groetjes,

Patrick zie ook info over Phalaenospis, bij species en beginnersplanten op https://tinyurl.com/y4hgcezw

di, 02/03/2004 - 20:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Petra,

Ik denk dat er sprake is van wortelrot. Dit komt door teveel watergeven. Haal de plant uit de pot en kijk of er inderdaad sprake is van wortelrot. Knip de verrotte en dode wortels helemaal weg.Je kunt dezelfde pot gebruiekn. Leg de pot in heet water en maak hem van binnen met een borstel goed schoon. Je kunt de pot event.ontsmetten met het middel superol. Krijg je in apotheek of drogist.Een paar tabletten oplossen in lauwwarm water en dan pot erin dompelen. Doe nieuwe barg (boomschors),te krijgen in de meeste tuincentra,voor een derde in de pot en plaats de plant in de pot. Tot aan de rand opvullen met barg en goed aandrukken. De plant moet nu zo vast in de pot zitten dat hij er bij het optillen niet uitgetrokken kan worden.
De plant op een lichte en warme plaats zetten . Matig water geven . Zorg er bij het watergeven

wo, 03/03/2004 - 12:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wow, wat een betrokken antwoorden allemaal, geweldig!
Heb even goed naar de wortels gekeken, en die zien er niet rot uit, ze zijn groen en niet overdreven nat [hoort dat zo?], wel zit de pot enorm vol met wortels en weinig vulmateriaal.
Bij het verhaal van Patrick over het koude transport schoot me wel iets te binnen, het is de afgelopen weken kouder geweest dan we gewend waren deze winter, misschien is onze huiskamer s'nachts wel te veel afgekoeld.....
Al met al hebben de antwoorden me zeker geholpen, heb ik nog 1 vraag, kan een orchidee tijdens de bloei verpot worden? [ook al is het dan een hele magere bloei]
Groetjes, Petra

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag