Vanda met 3 bloemstengels

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 01/10/2011 - 17:47
Sjaaks

Vanda met 3 bloemstengels

Hoi Allemaal,
ik ben een tijd niet echt actief geweest hier, door omstandigheden had ik erg weinig tijd. Daarbij komt dat een van mijn honden flink ziek bleek. Zijn immuunsysteem lag op zijn gat en hij bleek ook flink allergisch te zijn voor pollen, meelmijten, huistofmijten en verschillende schimmels. Met pijn in mijn hart heb ik om die reden ook een groot gedeelte van de orchideeën van de hand gedaan. Voor dit hondjes was een jungle in huis niet goed meer ;-)

Een paar orchideeën, mijn meest favoriete heb ik echter aangehouden, waaronder de Vanda's. Een van de Vanda's bloeit 2 keer per jaar met 2 bloemstengels. Afgelopen (zon arme) zomer hebben ze buiten gehangen. Ik grapte nog dat de omstandigheden binnen afgelopen winter warmer waren dan buiten deze zomer.
Desondanks hebben ze prachtig gebloeid en inmiddels bezig aan hun tweede bloei. Mijn grootbloemige paarse NOID overdrijft nu toch wel heel erg. Na al diverse keren met 2 bloemstengels gebloeid te hebben zijn er nu drie al flink in ontwikkeling. Bij mijn weten toch best uniek voor de huiskamer.
Deze plant heeft blijkbaar goede genen ;-) want de andere Vanda's gedragen zich 'normaal'.
Ik zal als ze begint te bloeien weer eens wat foto's plaatsen.

Verder vond ik hoogtijd worden om weer even wat van me te laten horen hier... het was van mijn kant veel te lang stil :-)

Groetjes Nicole

za, 01/10/2011 - 23:51
chanelleke

Hallo Nicole,

Gaat het nu wat beter met de hond nu je een deel van je collectie weg hebt gedaan? Ik mag het hopen daar je zo veel plezier van een hond kan hebben,we hebben ook al jaren een heel lieve hond.
Wat fijn dat je vanda's het zo goed doen,en geniet van de mooie bloemen, we hebben 2 vanda's nog buiten hangen die ik sinds een paar maanden heb,ze zijn ook beide met een nieuwe bloeistengel bezig waar ik ergblij mee ben want dit is nu de 1e keer dat ik/we ze zelf in bloei krijgen.

Geniet ervan,en wie weet in de toekomst kun je misschien weer een nieuwe collectie gaan verzamelen.

Gr. chanelleke

zo, 02/10/2011 - 00:16
Manuela123

Hoi Nicole,

Hoe gaat het nu met je hond,hopelijk stukken beter...
geloof dat je met pijn in je hart veel Orcihdeen op het moeten ruimen
maargoed een hond koop je kies jezelf ook voor,en ik weet wat het is om Allergie te hebben,verschrikkelijk ik heb er zoveel...
heel erg knap van je dat je zoveel over hebt voor je beestje,zelf ben ik ook zo begaan net als met planten bloemen en dieren...
in mijn ogen zijn mensen die zo begaan zijn met Flora en Fauna de beste mensen waarmee je mee om kunt gaan.
wat fijn dat nu toch nog die Vanda's die je bewaard hebt je nu zo belonen top vindt ik dat voor je.
Heel veel beterschap met je hond en het gaat hem goed.

Liefs Manuela.

zo, 02/10/2011 - 00:29
Sjaaks

Dank jullie :-)

Als pup had ik al kunnen bepalen dat hij geen gluten verdroeg. In het voorjaar, hij was 2,5 kreeg hij flink eczeem. Allergietest gedaan en hij was voor 19 van 20 dingen flink allergisch (de helft zat op de maximale score, hoger ging de meting niet). Dat was dus flink schrikken.
Ik ben gaan lezen en lezen en besloten het mezelf ook wat makkelijker te maken omdat er een aantal dingen in huis waren waarop de hond zou kunnen reageren (en Prednison kan wel even tijdelijk maar is natuurlijk geen lange termijn oplossing). Kortom, het huis is anders ingericht om huisstofmijten beter te kunnen aanpakken (weg krijg je ze natuurlijk nooit) en toen toch ook besloten het grootste gedeelte van de planten in pot weg te doen omdat daar schimmels in zouden kunnen zitten waar hij ook op reageert. Schimmels die overigens ook gewoon in je badkamer zitten maar ook bv op afgevallen blad buiten.

Inmmiddels weten we ook door middel van eliminatiedieëten dat hij geen kip verdraagt (en we testen vol goede moed verder).

Daarnaast wat andere dingen, desensibilisatiekuur gestart, geen brok meer (ivm met mijt die in brok vaak al bij aankoop zit en waar hij dus ook erg op blijkt te reageren)...

Of ik het helemaal onder controle ga krijgen betwijfel ik want de allergenen waar hij op reageert kom je het hele jaar tegen, maar ik kan niet meer dan mijn best doen om de symptomen zonder medicijnen onder controle te houden. Volgens de DA moet ik er rekening mee houden dat hij steeds meer last gaat krijgen. Hopen dat de desensibilisatiekuur aanslaat!

En als jullie je afvragen welk ras het is? Gewoon 100% bastaard!

Aan de Vanda's heb ik altijd veel plezier gehad en nog steeds en als ze het dan zo goed doen, ja daar wordt ik echt blij van.
Ik heb ze deze week wel een paar nachten naar binnengehaald maar ze hangen overdag nog gewoon buiten. Nu ook nog, maar ze gaan straks wel naar binnen, het zou hier maar 7 graden kunnen worden.

De voornaamste reden trouwens op veel planten te 'ruimen' was dat het het poetsen makkelijker maakt, stof vegen :-) is minder huistofmijt, hoop ik... (net als gordijnen eruit, tapijt eruit heheheh...)

Laatste tijd lees ik hier weer vaker mee dus jullie zullen echt wel van me blijven horen.

Groetjes Nicole

zo, 02/10/2011 - 01:20
RdB

Jammer van het ruimen of zo, maar je bent kennelijk een kei geworden op Vanda gebied!

Ruud

Onderwerp gesloten