Verzorging van de Vanda

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 03/09/2008 - 11:31
Ringeling

Verzorging van de Vanda

Beste forumlezers,

In februari kocht ik een bloeiende Vanda bij een tuincentrum.
Ik heb de wortels v.d. Vanda elke dag besproeid eerst met afgekoeld (gekookte) leidingwater, daarna met wat regenwater, maar ik kon niet voorkomen dat de wortels gingen 'verhouten'. Weet iemand hoe dat komt?

In de zomermaanden heb ik de plant buiten opgehangen (veel licht, maar niet in de zon) en ik vergat hem binnen te halen toen het een paar nachten zo had geregend!
Gevolg: de bladeren van de Vanda gingen rotten...

Deze bladeren heb ik eraf gesneden en de paar laatste (niet aangetast door rot) bladeren laten staan. Vervolgens heb ik deze plant op de normale wijze verzorgd en - afhankelijk van het weer - de luchtwortels 10 minuten of iets langer ondergedompeld in regenwater vermengd met afgekoeld (gekookt) leidingwater, => om een emmer geheeld gevuld te krijgen.

Na een poosje heeft de Vanda, op de plaats naast de overgebleven bladeren aan de stam, daar een paar nieuwe zijscheutjes gevormd.

Mijn vragen zijn:
- heeft iemand een tip hoe ik deze Vanda met zijn scheutjes beter kan verzorgen?
- hoe kan ik voorkomen dat de nieuwe wortels er ook gaan uitzien als hout?
- als ik de Vandawortels onderdompel in water, kan ik dan beter 100% regenwater gebruiken: hoe doen jullie dat?

Alvast bedankt en vriendelijke Groet,
Eveline

wo, 03/09/2008 - 19:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Eveline,

Als de nachttemperatuur boven de 10 graden komt gaan die van mij naar buiten. Daar krijgen ze elke regenbui over zich heen. Als het net als vorige zomer dagen lang hoost dan hang ik ze wat uit de regen. Dit jaar hebben ze elke regenbui vol in de regen gehangen. Is er een paar dagen geen regen dan krijgen ze de tuinslang over zich heen. Wanneer er weer nachtvorst dreigt gaan ze naar binnen en hang ik ze op de koelste plek in huis. Dan krijgen alle wortels om de paar dagen een bad van lauw kraanwater.
Meer manieren om te verzorgen kan je vinden op: https://tinyurl.com/y4ypzd7d

groetjes,
Blue

vr, 05/09/2008 - 11:54
Ringeling

Bedankt Blue,
ik heb je advies opgevolgd!

Groet,
Eveline

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag