Voorstellen en mijn Phalaenopsis heeft 2 bloemstengels met blad! hoe kan dat ?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 08/06/2017 - 18:55
Kyra85

Voorstellen en mijn Phalaenopsis heeft 2 bloemstengels met blad! hoe kan dat ?

Beste leden, 

Ten eerste wil ik me even voorstellen ... 

Hoi ik ben Rozanna ik ben een zeer nieuw lid in de orchideen hobby. Ik heb me de afgelopen week ingelezen op veel forums zowel nederlands als buitenlandse forums en me geabonneerd op een 5tal YouTube hobbyisten. Dit vanwege mijn zwarte vingers. Ik verdrink of verdroog alle planten die ik ooit gehad heb. Mijn man heeft een jaar geleden de zorg voor mijn 5 orchideeën  ( 4 phalaenopsis orchideen en 1 eens dendrobium kingianum) opzich genomen. helaas was het voor 1 al te laat en die is een halfjaar geleden in de compostbak beland. Nu zit ik het aankomende jaar ziek thuis en heb me zinnen gezet op het redden van mijn orchideen. Die zitten nm op oud en verkeerd substraat en 2 hebben keiki's en rootburn. 

Dus heb ik grove Franse bark gehaald en speciale doorzichtige orchideeën potjes en daar met een soldeerbout gaatjes in gemaakt zodat de wortels meer Kunnen ademen. En ik heb mijn orchideen verpot. de phals op bark en de dendrobium op hydrokorrels, steen en bark. Netjes mijn schaar ontsmet enzo en open wondjes (afgeknipte bloemstengels) met kaneel bestreken.

perlite seramis en een orchideen mix wordt morgen geleverd zodat ik mijn 2 phal. Keiki's en 2 kingianum keiki's op het wat kleiner substraat kan zetten(ze staan nu even op een mix van geknipte bark en kleine hydrokorrels) dus ik heb volgens mij alles juiste eerste stappen ondernomen ( zo niet hoor ik dat graag) 

Dat is zeg maar de intro naar mijn nieuwe hobby want na een inmense hoeveelheid informatie is bij mij het orchideen firus aangeslagen en heb ik gister een neiuwe phalaenopsis gekocht bij de jumbo in het dorp. Gewoon zodat er tenminste iets in bloei staan (mijn oude planten zijn nu nog aan het bijkomen en bloeien vast volgend jaar pas weer ) maar die nieuwe phalaenopsis heeft iets geks. Een bloemstengel met blad. En na 30 forum onderwerpen gelden te hebben over keiki's en zijscheuten en dendrubium phalaenopsis weet ik toch echt zeker dat het geen van beide is. Ik heb een foto bijgevoegd ik hoop dat die werkt. 

Na deze mega lage intro hoop ik dat er nog een paar diehards zijn die doorgelezen hebben en me willen adviseren over de soort en waarom zij bladeren maakt aan een bloemstengel. Omdat ik nergens imformatie kan vinden over dat soort phals. 

Nieuwe bloemstengel met blad
Blaadje op bloemstengel
do, 08/06/2017 - 20:58
RdB

De Phalaenopsis is niet echt een soort maar een cultivar. Oorspronkelijk zijn deze afgeleid van de Maanorcchidee (Phalaenopsis amabilis). Die is echter gekruisd met tal van andere Phalaenopsis soorten zodat er al lang geen touw meer aan vast te knopen is. Soms krijgen ze nog wel eens een fantasie naam maar veel vaker gaan ze naamloos als Phalaenopsis naar supermarkt of tuincentrum. Daarnaast zijn soorten uit het orchideeen geslacht Doritis ingemengd wat de zaak verder compliceerd. Formeel heten de laatste dan wel Doritaenopsis (afgekort tot Dtps., bv Dtps. Elegant Peach) maar Phalaenopsis is bekender dus wordt dat naamkaartje er gewoon ingestopt. Dat er met zo'n mengeling van genetisch materiaal niet alleen aparte bloemen en bloemkleuren ontstaan hoeft dan ook niet zo verwonderlijk te zijn.

Op deze site vind te wel wat van deze hybrides en links wat verhaaltjes over het ontstaan van een aantal bekende hybride types:

https://tinyurl.com/y3gjw7jh

Ruud

do, 08/06/2017 - 21:34
GreenConnection

Over de plant met bloemstengel en blad: dit komt vaker voor, helaas. Meestal is dit een eindstengel en heeft de plant verder geen doorgroeipunt. Als de boemstengel uitgebloeit is, vormt zich hopelijk een zijscheut., die wel weer doorgroeit.

Eigenlijk zouden dit soort (genetische) afwijkingen niet in de handel mogen komen. 

Onderwerp gesloten