Wanneer de orchidee scheuren???

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 19/02/2007 - 14:21
S@nne

Wanneer de orchidee scheuren???

Ik hoop dat iemand mij een antwoordje kan geven op de volgende vraag.
Als een bulb van een plant is gerimpeld dus kennelijk is in(uit)gedroogd en nog 1 blad daaraan over is, maar er wel een prachtige nieuwe scheut (bladeren) is aangemaakt en nu zo'n 20 cm. hoog is, mag deze dan (die nieuwe scheut) opnieuw worden opgepot en hoe doe ik dat dan precies? en wat doe ik met de in(uit)gedroogde bulb met dat ene blad?
Het indrogen van de bulb is geen gebrek aan water geweest want ik heb deze op de normale wijze hiervan voorzien. Dus regelmatig water gegeven. Niet te weinig maar (zeker) ook niet teveel. Ook de luchtvochtigheid is goed geweest.
Ik hoop op een antwoordje van de specialisten e.a.
vr.groet S@nne

ma, 19/02/2007 - 15:14
MiB

Hohohoho dit kan zomaar niet!

Als er sprake is van 1 oude bulb met 1 stek is het raadzaam om deze niet te scheiden... Is er sprake van meerdere oude bulben dan kun je scheuren. Hierbij moet je wel een basis aantal oude bulben aanhouden! Dit omdat het de plant veelste veel kracht kost om weer op krachten te komen na deze rigoreuze separatie van zijn oude bulb, welke wel degelijk nog werk verricht voor de nieuwe scheut!

Als ik een dergelijke plant scheur wil ik in ieder geval minimaal 3 of 4 oude bulben per deelstuk overhouden.. Liever meer dan minder! Met deze basisaantallen blijf je ook jaarlijks bloemen houden. In jouw geval gaat de plant het eerstkomende jaar zeker niet bloeien!

Nu hoor ik je denken... ik koop toch weleens planten met maar 1 bulb die toch bloeien... Ja dat klopt maar dat doen de kwekers en zij kunnen veel beter zorgen voor de juiste groeiomstandigheden dan wij hobbieïsten... Wij krijgen daar alleen maar kwarren van..

Dus Sanne niet doen.. lekker laten zitten en lekker verpotten en nieuwe bark geven. Moet je eens kijken hoe goed tie het weer gaat doen!

Groetjes Miranda

ma, 19/02/2007 - 17:03
S@nne

Hoi meiss, ik zal je raad opvolgen en hem opnieuw oppotten en dan maar kijken wat er gebeurt. Bedankt voor je antwoord en fijne dag nog.
vr.gr.S@nne

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag