Wat is er waar van....... ??

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 12/02/2007 - 16:51
S@nne

Wat is er waar van....... ??

hetgeen ik hoorde over het groeien en het aanmaken van bladeren/bloemstengels?

Is het waar dat als er nieuwe scheuten (verschillende planten) of nieuwe bladeren komen aan Phalaenopsis' er dan géén bloemstengels worden aangemaakt ? En waarom dan niet.?
Verschillende Phalaenopsis' maken prachtige nieuwe bladeren aan.
Bij de andere, zoals de Miltonia, Cambria, Trichopilia, Cymbidium, Oncidium enz. vormen zich hele mooie gave nieuwe scheuten. Komen hieraan dan geen nieuwe bloemstengels?
En daar waar de Phalaenopsis een hele mooie nieuwe bloemstengel maakt vormen zich geen nieuwe bladeren.
Kan iemand voor mij dit raadsel verklaren en of hier waarheid inzit.?
Bedankt vast.
vr.gr. S@nne

ma, 12/02/2007 - 17:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat voor de ene orchidee opgaat is nog niet waar voor een andere. De orchideeen familie is zeer uitgebreid en zeer vormenrijk. Het is lastig een regel te vinden waar ze niet zelf een uitzondering op hebben.

Wat je vraag betreft. Orchideeen met pseudobulben, zoals b.v. Cymbidium vormen deze waarna ze, vaak na een rustperiode of ander signaal, zullen bloeien. Bij Cymbidium zijn dit b.v. hoge dag - lage nacht temperaturen in het najaar. Heeft een bulbe eenmaal gebloeit dan blijft het daarbij, er volgt geen nieuwe bloei. Eerst worden nieuwe bulben gemaakt en die kunnen natuurlijk wel weer bloeien. Als zo'n plant verpot moet worden gooi je dus de oude bulben weg (of gebruikt ze voor vermeerdering) maar de nieuwste generaties zijn het belangrijkst
Bij stengelvormige orchideeen zoals Epidendrum en Phalaenopsis die steeds vanuit de top doorgroeien is dat geen punt. Dezelfde plant kan nieuwe takken maken. Dat Phalaenopsis niet zou groeien tijdens het maken van een bloemstengel of vice versa heb ik nooit gezien. Volgens mij groeiden ze altijd gewoon door. Epidendrum doet dat zeker. Wel is het te verwachten dat de groei gedurende het aanleggen van een bloemstengel wat vertraagd, je kan je energie per slot van rekening slechts 1 keer gebruiken.

Beantwoord dit je vraag enigszins?

Ruud

ma, 12/02/2007 - 17:53
blueflower

Mijn eerste Phalaenopsis kreeg een nieuw blad en tegenlijk een nieuwe bloemstengel weliswaar een zijstengel aan de bestaande bloemstengel.
Suc6, Corrie

ma, 12/02/2007 - 18:03
S@nne

Lieve allemaal die mij een antwoordje gaven:
Ik denk dat het alles geheel afhankelijk is van de omstandigheden waaronder de planten groeien en verzorgd worden.
En ook denk ik dat iedereen dit voor zich en naar eigen inzicht moet invullen. (Sorry als er fouten staan in het antwoord maar ik heb mijn hand geblesseerd en kan dus minder goed typen). Ik denk dat ik nu genoeg weet over het verzorgen van onze planten.
En ook over de verschillende vormen van groei.
Dank voor de antwoorden en groet van
S@nne

Onderwerp gesloten