welke soort heb ik in huis gehaald?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 04/11/2004 - 14:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

welke soort heb ik in huis gehaald?

Hallo allemaal!
Ik heb een expert nodig die mij kan helpen met het volgende: op rondreis in Indonesie ben ik verliefd geworden op een Orchidee, die in potten bij mijn hotel stond. Ik heb er een mee naar huis gebracht maar weet niet welke soort het is en dus ook niet hoe hij gekoesterd precies wil worden.
De orchidee stond in humus (aarde) in de volle zon. Ik heb hem gezien op Sumatra (waar het bijna iedere dag van het jaar regend (tropisch), maar ook op Bali, waar het erg droog is gedurende het grootste deel van het jaar. Typisch zijn de lange, smalle en dunne (50cm lang, 2-3 cm breed, 1 mm dik) bladeren, die eigenlijk niet doen denken aan een orchidee, maar eerder aan een lelie of een Irisinfo-icon. De bladeren zijn gerimpeld, zeker niet leer-achtig, en zeer licht groen (gelig, maar dat kan onvrede met de huidige standplek betekenen). Er is geen knol zichtbaar en de bloemsteel groeit niet van tussen de bladeren, maar lijkt uit de aarde te komen (hoewel het ook zou kunnen dat de aarde te hoog is gepot). De bloemen lijken veel op die van een phalanopsis, maar de lip is net iets anders. Ik heb dergelijke planten met paarse bloemen, maar ook met licht roze bloemen gezien. Overigens groeide de roze plant wel als een epifyt. Er komen ongeveer 5-6 bloemen per bloemsteel (40-50 cm), en bij iedere bloem blijft een "knop-blad" zichtbaar waar hij vast zit aan de steel (bij phalanopsis is slechts een velletje zichtbaar). Bloeien gaat als volgt: Er gaat een 1 knop open en het lijkt dan of er nog slechts 1 dichte knop is. Deze splits zich vervolgens echter een weer in 1 nieuwe bloem die zich opent, waarna het weer lijkt of er nog slechts 1 dichte knop over is. Enz. Hiermee bedoel ik dat de verschillende gesloten knoppen steeds als 1 geheel zichtbaar blijven (als ware het slechts 1 knop), waarbij ze eigenlijk afgeschermd zijn door het "knop-blad". Ik heb ook zaden mee naar huis genomen en deze zijn 6 hoekig. Degene die mij kan helpen wil mischien wel wat van dit zaad hebben.
Ik hoop dat ik de kenmerken van de plant enigzinds duidelijk heb kunnen beschrijven, zodat iemand herkent om welke soort het gaat. Is een site waar ik de plant zelf zou kunnen determineren? Ik wil namelijk weten hoe hij verzorgd moet worden
BVD
Camiel Wielders

do, 04/11/2004 - 20:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Camiel,

Ik heb je beschrijving afgedrukt. Ik zal ze door een kenner laten lezen. Misschien weet hij om welke plant het gaat. Ik weet5 het in ieder geval niet.

Tot dra.

Groetend,
Jan dekker.

za, 06/11/2004 - 15:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo camiel,

als ik jouw beschrijving zo lees, heb ik het vermoeden dat je het over een spathoglottis hebt (mijn vermoeden is zelfs dat het de plicata betreft)
ik zal er een foto bijzetten zo dat je kan vergelijken of het inderdaad zo is.

groet,

karen

welke soort heb ik in huis gehaald?
ma, 08/11/2004 - 17:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Jan en Karen,
Bedankt voor de moeite! Het is inderdaad de plant op de foto. Ga opzoeken hoe hij behandeld dient te worden. Hebben jullie nog tips? Laat even weten indien er interesse is voor wat zaad!
Camiel

ma, 08/11/2004 - 22:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Camiel,

Hier de verzorging voor jouw Spathoglottis Plicta.

Een medium tot grote plant, gematigd tot warm groeiende aardorchidee wordt gevonden op 600 meter boven de zeespiegel op de rotsige graslanden van de Filippijnen, India, Indonesië en Nieuw Guinea.
Ze kunnen in de volle zon, het gehele jaar kan er water en meststof gegeven worden.
De roze niet geurende bloemen kunnen het gehele jaar door in bloei raken, maar meestal valt de bloei in de lente tot zomer.

Groetjes,

Karen

Onderwerp gesloten