Wolluis op orchidee

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 31/12/2004 - 15:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wolluis op orchidee

ik heb wolluis op mijn mooie orchideen colectie en ik krijg het er niet uit heb al van alles geprobeert. maar ze bluiven terug komen.
zit er nu dagelijks bij met een tanden stokertje de luizen te prikken . wie kan mij helpen

za, 01/01/2005 - 18:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Alles geprobeerd...?
Tandenstokertje, luizen prikken?

Er zijn heel wat agresieve producten op de markt (geweest) die beschikbaar waren voor kwekers. Enkele zijn nog verkrijgbaar voor handelaars. Maar niet voor liefhebbers. Met dergelijke producten kan je die beestje te lijf. Onverstandig gebruik, kan evenwel heel wat problemen veroorzaken. (de groep E605, Parathion, Thiomex, ...) Ze zijn dus verboden voor ons en dat is wellicht best!

Ik gebruik ( en wens hier geen reclame te maken voor louter die producten, mogelijk bestaat hetzelfde bij concurentie) producten van BAYER. Provado en Confidor. beide zijn zogenaamde systemische giften. Ze worden opgenomen door de plant en nestelen zich tussen de bladcellen. Als insecten er aan eten, stoppen ze spontaan. Deze producten zouden veel minder schadelijk zijn en zou je zelfs kunnen sproeien zonder voorzorgsmaatregen voor jezelf. Ik gebruik steeds een gasmasker, of zet de te behandelen planten buiten, waar ik dan sproei als het donker begint te worden. (Want heel wat giftstoffen werken fototoxisch, wat wil zeggen dat ze bij bestraling door de zon brandwonden veroorzaken op plant en mens!)

Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar van wat ik hoorde en las, is Actellic ook een zeer goed product wat vrij gegeven is voor de handel.

Met alle bestrijdingsmiddelen geld dat grote voorzorg in acht te nemen is! Veiligheid voor alles!

Groetjes,
Eén van de Patricken (Phal)
www.pnporchids.be

wo, 05/01/2005 - 19:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

je kunt ook natuurlijk sluipwespen gebruiken, zeer effectief en biologisch. goe voor millieu.
maar je kunt ook gewoon spuiten, da's ook een oplssing.
maar wolluis keert steeds terug, en ik denk dat je geen zin heb om volgend jaar nog steeds met de oude tandenstoker blijven te zitten :P.
suc6 dr mee,
Eth.

ma, 21/03/2005 - 23:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Voor mij is het ook een wekelelijkse klus om mijn planten (niet alleen orchideen) op wolluis te kontroleren. Ondertussen heb ik wel
uit 2 serieuze bronnen vernomen dat deze insekten op een bepaalde periode van hun ontwikkeling uitvliegen (er valt dus niet mee te lachen) en ik heb zelf ondervonden dat ze vooral s'nachts aktief zijn.

di, 22/03/2005 - 12:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Gebruik eens het bestrijdingsmiddel Admire.Los een half theelepeltje in twee liter lauw regenwater op. Geef de plant dan ruim water. Na een week weer herhalen. Hou de plant uit de tocht!
Sukses.

Jan Dekkier.

di, 06/09/2005 - 01:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ikzelf heb sinds deze week ook enorm veel last van wolluis en we hebben ze nu met iets gesproeid, maar ik zou graag wat meer weten van die systemische gifstoffen:

Is het voldoende je planten te gieten of moet ik ze ook volledig besproeien om die stof in het systeem te krijgen? Kun je zo'n middel ook preventief gebruiken? En hoelang is zoiets werkzaam, want het zou wel een heel interessante oplossing zijn. Is het geschikt voor alle orchideeen? Hoe geef je het aan vanda's( gewoon in het gietwater van de vaas doen? (vanda's in glazen vazen))?

Alvast bedankt

Onderwerp gesloten