Aardappels met zachte plekken

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 18/06/2008 - 22:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Aardappels met zachte plekken

Hallo,

Van de week heb ik mijn eertse aardappeltjes gerooid en op sommigen zaten wat zachte, bruine plekken. Een ervan waszelfs een 'slijmzakje wat niets meer met een aardappel te maken had...Aan de binnenkant was niets te zien, maar na een paar dagen drogen zaten de zachte, bruine plekken er nog steeds. Kan iemand mij vertellen waar ik mee te maken heb? Overigens deden de plekken niets af aan de smaak! Bij voorbaat dank voor uw reactie!

vr, 20/06/2008 - 22:49
Twist

Van het internet heb ik dit gevonden

Kenmerken
Aardappelen met schurft zijn nog bewaarbaar. Eigenlijk is het alleen maar een schoonheidsfoutje, die mits wat handigheid bij het schillen makkelijk kan verwijderd worden. De smaak wordt niet beïnvloed, ook voor de bewaarbaarheid stellen zich geen problemen.
Het is een verkurking van de aardappelhuid, als gevolg van aantasting door een grondschimmel. Deze verkurking kan oppervlakkig zijn of diep (pokken). Niet de smaak, wel de handelskwaliteit wordt hierdoor negatief beïnvloed. In schurftplekkenkan gemakkelijk vuil ingesloten raken.

Oorzaken
Bij de liefhebber wil het nog al eens voorkomen dat er kalk gestrooid wordt over de hele tuin, ook op de plaats waar de aardappelen geteeld zullen worden. Dit is zowat de hoofdoorzaak van schurft bij aardappelen. Verder zijn droogte en (als oorzaak van deze droogte) lichte grond ook bevorderlijk voor een aantasting door schurft.
Schurft bij aardappelen komt vrij algemeen voor, maar meestal niet in heel erge mate.

https://tinyurl.com/y2jxpklq

bij de link staat ook nog een plaatje

zo, 22/06/2008 - 21:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank voor de reaktie, ik heb direkt even gekeken op de link en de schurft lijkt er inderdaad verdacht veel op. En het verhaal over de droogte klonk ook bekend! Ook een handige site, ga ik ook eens doorspitten...

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag