Boerenkool zaaien en wanneer uitplanten?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 19/06/2012 - 22:38
Elene

Boerenkool zaaien en wanneer uitplanten?

Ik heb 50 Redbor F1 boerenkoolzaden. Rood = minder gevoelig voor witte vlieg! Volgens mijn bronnen *) zaai je deze zaden zo'n beetje nu. Dat wil ik dus morgen gaan doen.
Welke grond kan ik het beste gebruiken voor het zaaien? Zaai- en stekgrond of gewone potgrond?
En wanneer kan ik de planten uitplanten in de moestuin? Hoeveel cm groot moeten ze zijn?
Moet er echte koemest (we hebben alleen mest van dit voorjaar, geen oude) op (of: door?) het plantbed, of zijn koemestkorrels ook prima? Of volstaat een compostgift? We tuinieren op polderklei/veen.
Vorig jaar waren we veel te vroeg met de boerenkool, daardoor was de oogst veel minder goed dan had gehoeven. Dit jaar willen we het graag goed doen, vandaar deze vragen...
*) de bronnen zijn: de boer hier in de buurt die zelf groetenplantjes kweekt voor de verkoop maar ook een reusachtige moestuin heeft voor eigen eten, en Diana's Mooie Moestuin. Hopelijk is dat laatste geen reclame, ik vind haar site een geweldige bron van informatie..

do, 21/06/2012 - 22:29
Elene

Niemand?

vr, 22/06/2012 - 01:46
RdB

Sorry, maar hoewel ik ook Boerenkool zaai zijn dit typisch van die dingen die je in de praktijk van je eigen tuin moet leren en die per jaar anders zijn.

Zelf zaai ik dit soort groenten of in volle grond of in gewone potgrond.
Mest: ik gebruik wat ik toevallig heb. Het ene jaar zijn dat restanten koe, een ander jaar staan ze in verse compost. Voor het zaaien van Boerenkool vind ik het zelf nog even te vroeg.

Ruud

vr, 22/06/2012 - 20:29
rubo

- Zaai- en stekgrond is beter dan potgrond omdat dit fijner van structuur is en het bevat geen voedingstoffen waardoor je een vertakter en groter wortelgestel krijgt.
- Zaaien in juni is uitplanten in juli-aug. Dus na 4 tot 6 weken.
- Zowel ko

do, 28/06/2012 - 09:35
Elene

Rubo en RdB: enorm bedankt voor de antwoorden!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag