Courgette zaden winnen

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 13/07/2008 - 17:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Courgette zaden winnen

Weet iemand hoe je courgette zaden kan winnen? Ik wil dat graag ivm de mooie courgette die dit jaar zijn ontstaan en het scheelt weer steeds pakjes zaad kopen elke jaar.

Dus weet iemand een methode om zaadjes te winnen?

zo, 27/07/2008 - 16:17
thanja

'het scheelt weer steeds pakjes zaad kopen elke jaar'

Ik begrijp dat uw tuin helemaal vol staat met courgetteplanten? In mijn zakje zaad zit zaad voor 25 planten. De zaden zijn 6 jaar kiemkrachtig. Ik zaai slechts twee zaden per jaar... Want van die ene plant die ik uitplant haal ik vaak 20-30 courgettes.

Maar goed terug naar uw vraag: Het is lastig om zaad te winnen, omdat een courgetteplant gemakkelijk kruist met andere komkommerachtigen (meloen, komkommer, pompoen). Maar het is mogelijk door heel fijn gaas rondom de vrouwelijke bloem te binden. Als de bloem open gaat, zorg je voor kunstmatige bevruchting van een mannelijke bloem. Na de bevruchting breng je het gaas weer terug rond de bloem totdat de bloem verwelkt. Laat de courgette volledig rijpen aan de plant. Oogst de courgette, haal de zaden eruit, was ze en laat ze minstens een week goed nadrogen. Alleen de bolle volgroeide zaden zijn kiemkrachtig.

Voor mij is deze methode te lastig en ik geef mijn voorkeur aan een zakje zaad van E1,50 per 6 jaar. Het is trouwens ook leuk om eens een andere courgettesoort te proberen.

Thanja

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag