Help, sommige blaadjes tomatenplanten worden geel

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 19/04/2008 - 22:06
nokkie

Help, sommige blaadjes tomatenplanten worden geel

Hallo, graag met spoed uw reactie op het volgende:

Ik heb 21-2 zaad van vleestomaat Marmande gezaaid (via deno-methode).
Tot nu toe ging het goed.
Alleen worden sinds gisteren bij 4 planten wat onderste blaadjes geel.
(Niet de kiemblaadjes, die zijn er bij de meeste al spontaan afgevallen).
De planten zien er verder volgens mij goed uit.
De zaailingen zijn 1-3 verspeend, staan in de huiskamer achter het raam (staat niet heel lang de zon op) in potjes met potgrond van DCM voor terrasplanten. Dit is organisch bemestte potgrond bemest voor 100 dagen. Ze staan niet in de buurt van een verwarming.
Ze krijgen bijna dagelijks water, potgrond ziet er momenteel vrij droog uit maar als je op de grond drukt voelt ie toch iets vochtig aan.
Is het geel worden van sommige blaadjes een veeg teken?
En wat is de oplossing?
En wanneer zou ik bij moeten bijmesten?

Ik las op het forum dit dat je na 2 weken mengmeststof N-P-K 9-10-23 kan gebruiken, maar ik denk niet dat mijn potgrond onder gewone potgrond valt, vandaar mijn vraag.
En ik heb geen mengmeststof N-P-K 9-10-23 in huis, wel organische groentenmeststof van DCM NPK 6-3-12 + 2 MgO en organische meststof van Naturado culterra 10-4-6 en Praxis vloeibare plantenvoeding NPK 7+5+7. Kan ik één van die ook gebruiken (en zoja hoeveel moet ik dan geven, ik heb 12 plantjes in 9 cm potjes)?

Graag met spoed een reactie, ik was juist zo blij dat ze het zo goed deden.
En dan kan ik evt. vandaag nog naar het tuincentrum als ik andere voeding moet kopen.

za, 19/04/2008 - 22:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gele blaadjes: zet je tomaten naar buiten, binnen wordt het echt niks en de nachtvorst is weg.

Voeding: tomaten willen meststof met veel fosfaten (de P in NPK) en vooral Kalium (de K). Je moet dus een meststof gebruiken waarvan het tweede en derde getal beduidend hoger is dan het eerste. De door jouw genoemde 9:10:23 mag je gerust lezen als 1:1:2 maar je kunt ook een verhouding 1:2:2 gebruiken (alleen de getalsverhouding is belangrijk, 10-10-20 = 1-1-2 alleen 10x zo geconcentreerd). Ieder heeft toch zo z'n eigen voorkeur (en toevallige voorraad). De naturado is een typische meststof met veel stikstof: uitermate geschikt voor gras en groenblijvende planten die veel loof moeten aanmaken. De Praxis is een algemene meststof voor b.v. kamer- of terrasplanten MITS deze ook sporenelementen bevat (ander is het een minderwaardige rommel). Geen van beide geschikt voor tomaten. Je kunt wel je DCM gaan gebruiken maar geef dan wat beendermeel om het fosfaat tekort te compenseren. Hou als richthoeveelheid de op de verpakking vermelde hoeveelheid aan.

Organische bemeste grond voor 100 dagen. Knap he, dat ze precies weten wat je gaat planten! Helaas is dit een typische, nietszeggende, reklame kreet. Het gaat (waarschijnlijk) om een toegevoegde organische meststof die de komende 100 dagen langzaam tot beschikking van de plant komt. Volstrekt onvoldoende voor jouw hongerige tomaten. Ik zou die organische meststof maar gewoon negeren.

Succes met je tomaten en voor straks smakelijk eten,

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag