Help! strontvliegen op mijn Himalaya bramen!

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 01/09/2006 - 19:09
TiesieNogEens

Help! strontvliegen op mijn Himalaya bramen!

Nooit heb ik vliegen gehad, wel muggen, zeker geen groene strontvliegen! en van die grote grijs gestreepte ook! Ze zitten op mijn rijpe bramen, met drie vier tegelijk op één bes!

Ik maak elk jaar bramenlikeur, maar dit jaar ben ik zo vies geworden van die vruchtten dat ik ze maar laat rotten!

Weet iemand hoe dat komt? en waarom dit jaar en vroeger nooit.
En kan ik er wat aan verhelpen?

vr, 01/09/2006 - 23:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tja, ik kan me uw ergenis wel begrijpen maar als u hulp wilt hebben bij deze vliegen zal er toch een wat duidelijkere beschrijving moeten komen. "Groene strontvliegen"? Strontvliegen zijn goudbehaarde vliegen die op verse koeiestront zitten en zeker niet groen of zittend op bessen. Bedoeld u met het groen dat ze een metaalachtige glans hebben zoals aas of vleesvliegen? Kan er in dat geval een kadaver (muis of mol) onder uw bramen liggen? Anderzijds grijs getreept: dat is geen enkele aasvlieg! Duidelijke grijze strepen (als een grijze wesp) komen wel weer voor bij zweefvliegen. Probeer op internet of in een insektenboek in ieder geval even naar Volucella pellucens te kijken, die voldoet in de verte aan uw beschrijving en is dol op bramen (zij het de bloesem). Maar er zijn nog veel meer grijsgestreepte vliegen. Dus graag een zo duidelijk mogelijke beschrijving: heeft het haren? strepen alleen op achterlijf of ook op het middelste deel? Hoeveel strepen? Goede vlieger of traag? etc. Hoe meer info hoe groter de vindkans.

Ruud

za, 02/09/2006 - 00:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

De grijze staan vol met strepen, in een andere richting als bij een wesp, en zijn heel tam, ze vliegen pas op als je ze aanraakt! En zijn niet behaard.
De groene lijken wel een groen metalen harnas te hebben, zijn heel vlug, ronder van lichaam en kleiner dan die grijze. Zij eten duidelijk van de bessen.
Maar ik ga ondertussen eens zoeken op het internet zoals je zegt.
Is er dan een verschillende bestrijding naargelang de soort?
En een kadaver? Verdorie, daar ga ik morgen mijn man op afsturen!
Alvast bedankt als is het bericht wat griezelig.

za, 02/09/2006 - 01:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heb hem Ruud!
https://tinyurl.com/y3upuoo9
althans die groene. En hij zit nog op een braam ook!
hoe krijg ik die er af? en is dat een lijkenvlieg? Brr dan raak ik mijn bramen zeker niet meer aan.

za, 02/09/2006 - 01:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

En hier is de andere : https://tinyurl.com/yyjkfk6x
Een dambordvlieg. Alhoewel ik de indruk heb dat die op mijn bramen echt wel strepen heeft op het achterlijf in dezelfde richting als de borst, en de vleugels wat dichter tegen elkaar draagt. Ze is ook zeker de helft groter als die kadavervlieg, en zoals gezegd heel tam.
Hopen nu maar dat je een oplossing hebt!
Morgenvroeg gaan we al op zoek naar een lijk!

za, 02/09/2006 - 14:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Die groene zou wel eens een Sluipvlieg kunnen zijn. Voor een vleesvlieg vind ik het nog steeds vreemd dat ie op een vrucht zit. Sluipvliegen zijn parasieten. Zij leggen hun eieren of op de gastheer of op plaasten waar deze eten. Na opgegeten te zijn komen de larven razendsnel uit, boren zich in het lichaam van de gastheer (b.v. een nachtvlinder) en eten die van binnen uit op. Er zijn in Nl zo'n 180 soorten.
De Damvlieg ken ik alleen als aasvlieg. Blijkbaar is mijn kennis aan het verouderen.
Voor verdere hulp is een vleigenspecialist nodig en dat ben ik niet. Als je ze wilt bestrijden dan kan Greenconnection je misschien helpen, hij weet daar in ieder geval veer meer van dan ik.
Wat je likeur betreft? Ach, alcohol ontsmet...en in een mooie Bordeaux zijn ook vele insecten en insectenlijkjes mee vergist, om over dessertwijnen maar niet te spreken.

M.vr.gr.

Ruud

za, 02/09/2006 - 15:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geen lijk gevonden vanmorgen (oef)
En nu maar hopen dat Greenconections deze topic leest.
Bordeaux wijn is om te verkopen, en wat niet weet niet deert! Maar het idee dat ik likeur zou brouwen van vliegenlarven, of lijkpootjes op de bessen, doet mij griezelen.
In ieder geval bedankt voor de duidelijke uitleg.

za, 02/09/2006 - 17:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik lees alles, Tiesie! Maar ik weet totaal niets van vliegen, behalve dat ze lastig kunnen zijn. En helaas weet ik ook geen recept voor je bramen-vliegenpastei.

zo, 03/09/2006 - 01:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

yak, zal ze dan maar laten rotten zeker, en hopen dat ik het volgend jaar gespaard blijf. Dus geen cuvée 2006!
Maar pastei! dat is nog eens een idee. Die grote kan ik gemakkelijk vangen, en Jan Fabre plakt ze wel op de lusters van Paola! Dus waarom zou ik er geen pastei van maken. Wie weet wat betalen ze voor zo'n kunstwerk!
Thx voor het idee Greenconnection, ge krijgt een percentje, beloofd!

zo, 03/09/2006 - 01:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Meeproeven is al genoeg!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag