Jonge scheuten bij peer en appel

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 20/06/2011 - 13:57
roffel

Jonge scheuten bij peer en appel

Hallo mensen, ### is er nog iemand met raad? Zie reacties. Dank U! ###

Mijn naam is Roffel en ik ben hier nieuw. Ook ben ik nieuw met het opzetten van een fruitboomgaardje en heb daarvoor 2 Conference perenbomen van 18 jaar en 2 Elstar appelbomen van 20 jaar oud gekocht.

Alle bomen schieten goed aan. Ze zijn door de fruitteler goed teruggesnoeid, zodat ze enkel nog een wat wijde basis hebben en bovenin wat smaller zijn. Ik heb in april alle bloesem eruit gehaald, zodat ze eerst goed kunnen wortelen.

Nu is het volgende: de perenbomen hebben heel veel jonge scheuten, vooral op de wat dikkere takken verder van de stam. De appelbomen hebben ook wel wat jonge scheuten en vooral dichterbij de stam.

Is het goed om voor zowel de peer als de appel, deze omhooggroeiende scheuten horizontaal te buigen d.m.v. spantouw naar de stam of bakstenen op de grond?

Alvast bedankt!

za, 18/06/2011 - 23:13
RdB

Deze scheuten heten waterlot. Ik kan hiervandaan natuurlijk niet je boom inkijken maar het grootste deel daarvan snoei je zeker weg. Een klein deel kan, afhankelijk van de situatie flink ingekort worden. Lees op https://tinyurl.com/y5287sxv alles wat je vinden kunt over zomersnoei bij appels en peren. Een betere website over fruit vind je niet gauw.

Ruud

zo, 19/06/2011 - 17:15
roffel

Dus als ik het goed begrijp, dan worden dit de nieuwe vruchttakken na 2 jaar?

Zaak dus om enkel die te behouden die mooi naar buiten groeien en geen andere takken kruisen. Of zijn er nog meer tips?

En kan ik nu al snoeien?

verder gaf de fruitteler aan waar ik ze kocht, dat ik die jonge scheuten (waterlotten dus?) van de appelbomen, het beste horizontaal kon laten groeien. Maar geldt dit enkel voor de appel of toch ook voor de peer?

Inmiddels veel gelezen op het web, en dit echt interessant zeg! Maar goed zoals je leest kan ik nog veel leren/niet vinden.

Groet, Roffel

ma, 20/06/2011 - 14:48
RdB

Je probeert bij fruitbomen alijd de takken wijduit te laten groeien en zo min mogelijk de hoogte in, hoe hoger hoe lastiger onderhoud en plukken. Dat geldt voor appel en zeker ook voor peer die nog meer dan appel de neiging heeft de hoogte in te willen.

Snoeien van waterlot (m.v. waterloten) kan nu al.

Ruud

Onderwerp gesloten