oude appelboom met rot in schors

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 02/10/2010 - 18:15
volvov44

oude appelboom met rot in schors

We hebben een oude laagstaam appelboom (ras onbekend) die sinds dit voorjaar wat vorstschade heeft. Tot mijn schrik is aan de onderstam de schors bijna rondom verrot, ca 1 cm dik met veel vocht daaronder. De kern is nog hard. Wat is het en wat is er nog aan te doen?

oude appelboom met rot in schors
za, 02/10/2010 - 19:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Laat er een boomdeskundige bij komen.

zo, 03/10/2010 - 01:19
peterplant

Als het echt rot is kun je het best met een scherp mes alle rot wegsnijden tot aan het gezonde weefsel en hopen dat de boom het overleeft. De wonden NIET insmeren met een wondafdekmiddel.

zo, 03/10/2010 - 01:18
bomensnoeier

rotte hout wegsnijden maakt het waarschijnlijk alleen maar erger beste is om de boom dit zelf te laten oplossen dus zeker geen schors wegsnijden maar als de schors echt loslaat bijna rondom is het einde van de boom nabij en valt er niet veel meer aan te redden

en wat is oud?

appelbomen hebben ook niet het eeuwige leven zeker niet zoals wij ze houden als productieboom

zo, 03/10/2010 - 01:29
peterplant

Ik ben nooit te oud om te leren, maar wat is het voordeel van rot hout laten zitten? Als de boel wat op kan drogen en de houtschimmels niks meer hebben om te laten rotten en het levende hout krijgt de mogelijkheid de wonden af te sluiten, lijkt mij dat beter.
Natuurlijk heeft een appelboom niet het eeuwige leven, een moderne fruitteler laat zijn bomen nooit echt oud worden, maar een gewone tuinier vind het vaak leuk om zijn geliefde plant zo lang mogelijk in leven te houden, al lijkt mij rot die bijna rondom om de stam zit een uitgemaakte zaak, maar om als advies te geven de boom om te zagen zal wel het beste advies zijn, maar niet wat de vragensteller wil horen. De boel op zijn beloop laten is een andere uiterste. Ik hoor graag de argumenten :-).

zo, 03/10/2010 - 02:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een boom grendeld deze rotte plek af.
Snij je de rotte plek weg , dan is er een nieuwe beschadiging die weer hersteld moet worden, dus weer een zwakke plek.

zo, 03/10/2010 - 12:58
D_SDennis

Ja, dat van die afgrendeling klopt. Of het nog zin heeft, betwijfel ik ook, omdat het al bijna rondom zit. Afgrendeling vindt oa plaats in de houtvaten. Die worden door de boom dichtgezet zodat schimmels zich niet meer naar boven of onder kunnen uitbreiden. Ook vindt er afgrendeling plaats in de mergstralen, zodat geen uitbreiding naar de stamkern plaats kan vinden. En in de dichtsbijzijnde gezonde jaarring wordt barrieere opgebouwd. Ook zal bij sommige boomsoorten de stoffen die opgeslagen zijn in het kernhout bij aanraking met zuurstof veranderen in schimmelwerende substanties. En ten slotte overgroeid de boom de schade vanaf de randen met nieuw weefsel. Hoe smerig het er ook uitziet, de boom lost het zelf het beste op. Snijden, zagen, beitelen, hakken of insmeren met wondafdekkingsmiddelen heeft allemaal een negatief effect hierop.

Onderwerp gesloten