Pepers kweken

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 05/07/2007 - 21:51
fleurtje23

Pepers kweken

Bij een andere vraag op dit forum had men het over een boek van P. Bauwens over onder andere pepers. Dit boek wilde ik graag bekijken in de bieb maar helaas was het uitgeleend.

Weet iemand hier hoe je pepers kweekt? Momenteel heb ik een Surinaamse peper en een gewone rode peper in de kas staan. Moet ik deze snoeien of gewoon door laten groeien? Hoeveel water en mest hebben ze nodig? Wie kan mij een goed boek aanraden waar de teelt duidelijk in staat want de boeken die ik tot nu toe heb gezien vind ik onduidelijk.

Groetjes, Fleurtje23

vr, 06/07/2007 - 00:14
guy_fruit

Nuttig boek:
Groente & Fruit Encyclopedie,
auteurs Luc Dedeene & G. De Kinder
Uitgeverij Kosmos

vr, 06/07/2007 - 10:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Fleurtje,
Een aardig boekje en niet te duur lijkt me het boekje dat ik heb gevonden op vreeken.nl
Je vindt het door onderaan op boeken te klikken.
812220 Tomaten, pepers en aubergines.
door Peter Bauwens en Guy Dirix
96 pagina's en slechts 14.95 €
Frans.

vr, 06/07/2007 - 11:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

mijn peper vorig jaar.

vr, 06/07/2007 - 18:05
fleurtje23

Wauw wat een pepers, Teer1022! Daar kan ik alleen maar van dromen...Dat boek van Bauwens wilde ik juist lenen maar helaas was het dus weg...Ik zal ook eens naar dat andere boek uitkijken, hopelijk dat ik er dan iets wijzer van word.

Groetjes, Fleurtje23

do, 12/07/2007 - 14:24
Asphyx

Ik heb 2 jalapenos staan die ik als klein plantje in het tuincentrum gekocht heb. Verder heb ik net 35 zaadjes van Mme. Jeanette geplant. Dus dit is al mijn ervaring met de planten.

De zaadjes zijn gezaaid in een kweekbak in de vensterbank ( temperatuur constant tussen 20-30 graden) en begonnen na ca. 2 weken te ontkiemen. Vanwege de hoge temeratuur en vochtigheid is het aan te raden voorzorgsmaatregelen te nemen tegen schimmel. Mijn kweekbak zit nu nl vol schimmel, die verder de plantjes niet aantast, maar gewoon erg onsmakelijk is en moeilijk te verwijderen. Nu 4-5 dagen na het eerste kiempje zijn er van de 35 al 10 ontkiempt en er komen er nog dagelijk meer bij. Heb wel een zakje gekocht waarop stond 'kiemgarantie'.

De planten van het tuincentrum staan beiden in de vensterbank. Ze hebben al veel pepers gegeven. Bij een heb ik de eerste 10-15 bloemen verwijderd en die plant groeide ook veel harder door. Bij het rijpen had de 'ongeplukte 'plant maar 6 pepers en de 'geplukte'plant wel 20. Ook had de 'ongeplukte' de groei al weer ingehaald tegen de tijd dat hetrijpen begon. Ook heeft deze veel meer nieuwe vruchten voor een tweede oogst, terwijl de 'geplukte 'plant met de grote 1e oogst nu maar weinig vrucht draagt en begint achter te lopen.

Of het allemaal wat uitmaakt, weet ik ook niet ;)
Denk dat je uiteindelijk een beetje het zelfde eruit krijgt, wat je ook doet, maar ik heb maar 2 planten gehad om te vergelijken.

Zover ik weet moet je ze dus gewoon laten groeien en kan je als je wilt wat eerste vruchtjes afnemen. Maar verder gewoon zijn gang laten gaan. ik lees vanalles over mest en dergelijke, maar gebruikt zelf gewoon normale algemene plantenvoeding af en toe en geef water als de blaadjes een beetje gaan hangen. Gaat prima.

Even een fototje van mijn plantjes. Ze zijn beiden ca. 70 cm hoog.

Allereerst de plant waar de eerste bloemetjes afgehaald zijn. Foto is nog van tijdens de oogst, de plant is nu zo goed als leeg.

Pepers kweken
do, 12/07/2007 - 14:26
Asphyx

Deze plant is dus eigenlijk niks mee gedaan: alleen water geven en af en toe (elke 1-2 mnd) wat voeding. Tot nu toe 2 maal voeding gegeven en ik heb ze sinds april. Deze foto is van voor de 1e oogst toen de eerst vruchten rijp werden.

Pepers kweken
do, 12/07/2007 - 14:28
Asphyx

En deze van na de oogst met nieuwe pepers. Alleen die donkergroene van rechtsboven moet nog rijpen van de vorige oogst.

Pepers kweken
vr, 13/07/2007 - 10:40
birdwatcher

nog 1 tip :pepers zijn voor de bevruchting temperaturen nodig boven 24graden.
groet Dirk.

wo, 18/07/2007 - 00:22
fleurtje23

Dank voor jullie antwoord Asphyx en Bird.
Wel slim om twee planten te nemen en dan te kijken hoe ze reageren op verschillende teeltwijze. Ze zien er trouwens erg mooi uit. De lage temperatuur van de laatste tijd is natuurlijk ook debet aan de zwakke groei.
Dit weekend zag ik dat de plant zich vertakt heeft en twee knopjes heeft. Ik laat hem nu, op jullie advies, dus gewoon doorgroeien. Kan ik de plant als het zo koud blijft in de kas eventueel ook verder binnen kweken? Bij jou ziet dat er immers ook goed uit, Asphyx.

do, 19/07/2007 - 23:39
Asphyx

Ik hoop ze eigenlijk gewoon binnen (over) te houden. he wel eens gelezen dat het in warmere landen geen eenjarigen zijn. Dus dat ga ik zeker proberen.

Ondertussen heeft de 'ongeplukte'peper met kleine 1e oogst 18 nieuwe pepers hangen en de 'geplukte'peper met grote eerste oogst maar 3 nieuwe (wel veel knoppen, maar de meeste vallen al af).

vr, 10/08/2007 - 16:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

op dit moment worden de pepers al weer rijp aan de óngeplukte'plant. Er hangen zo'n 20 peper aan. de andere plant is een flinke inhaalslag aan het plegen, daar hangen wel 40 pepers aan, maar hij laat er nog een paar valen.

Helaas hebben beide planten flink last van spint en zien ze er niet zo mooi meer uit, maar met de pepers gaat het prima.

zo, 09/09/2007 - 22:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb pepers in de platte kas staan en in een gewone kas,adjoema en madam.. na ongeveer 3 jaar word de productie minder maar voor die tijd kan je natuurlijk weer zaad pakken ze kunnen natuurlijk niet tegen vorst dus je moet ze een klein beetje helpen bv noppenfolie erom heen zetten en wat stro bij de steel/stam dat gaat dan rotte en dan blijft dat een beetje warm dus je kan ze gewoon door laten groeien en bemesten is verse koeienmest het beste en water geven gewoon normaal zoals elke plant niet te veel of te weinig veel geluk groeten johan

zo, 30/09/2007 - 15:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Johan!

Hoe doe je dat precies in de winter? De planten staan neem ik aan in een verwarmde kas, want pepers zijn warmteminnend. Snoei je de plant in de herfst ernstig terug, verplant je hem naar een kleinere pot? Ik wil dit jaar een aantal van mijn peperplantne overwinteren, maar weet niet precies hoe dit in zijn werk zal gaan. Het zal voor mij de eerste keer worden dat ik planten ga overwinteren.

Groetjes,

Tim

https://tinyurl.com/6k6nrxm

ma, 01/10/2007 - 01:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

ho tim

nee mijn pepers staan niet in een verwarmde kas,in de winter wat ik al geschreven had staan ze gewoon in de kas in de grond daar leg ik sto bij en bescherm ze nog met noppen folie erom heen tevens snoei ik ze niet want het is een tropice plant en als ik ze dan snoei moet de plant tegen de wonden vechten en de kou en dat gaat niet samen,verder wens ik je geluk met het overwinteren ps ik heb een mooie madam.... en kwa smaak is hij heerlijk als je intresse hebt kan ik je wat zaad opsturen

mvg johan

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag