Perenboom kiezen?

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 27/07/2010 - 13:52
moesje

Perenboom kiezen?

Hallo fruitbomenexperts,

Wij zoeken een perenboom voor onze ca 80m2 grote achtertuin. De tuin is vrij smal (ca 6 meter), en we willen graag onder de kroon door kunnen lopen, daarom dacht ik aan een hoogstam. Maar wordt een hoogstam niet té groot voor onze stadstuin? Valt dat met snoei binnen de perken te houden? En groeit er dan nog wel wat onder de boom? Ik dacht eventueel aan een halfstam, om die iets op te kronen, maar ik wil geen zielig mini-boompje, ik wil een echte BOOM.

De tuin ligt op het zuid-westen, en de boom komt ongeveer in het midden zodat we wat schaduw hebben op het terras op het heetst van de dag.

En nog een vraagje: welke perenboom is zelfbestuivend en heeft aantrekkelijke bloesem? Ik ben persoonlijk niet zo dol op roze, maar aangezien er ook een sierkers in de tuin staat, mag het eventueel wel roze zijn (liever wit of roodachtig).

En tenslotte: is er een kweker in Zuid-Holland die specialiseert in fruitbomen?

Alvast bedankt voor de hulp!

wo, 28/07/2010 - 11:21
stekjes

Als u in de buurt van Boskoop woont, is het misschien een goed idee om naar
het Plantarium te gaan. Dit wordt gehouden van 25 tot 28 augustus.
Hier zijn goede fruitboomkwekers aanwezig die u uitstekend kunnen adviseren.
Het Planetarium is een jaarlijks evenement van boomkwekers.
Op zaterdag kunnen er ook planten gekocht worden bij sommige stands.
Kijk maar eens op deze website voor nadere informatie en voor aanmelding.
https://tinyurl.com/43zuppq

wo, 28/07/2010 - 15:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kijk op Google eens naar de Conference. Goeie peer zie ook Wikipedia.

wo, 28/07/2010 - 23:20
guy_fruit

Een hoogstam en halfstam perenboom zijn niet geschikt voor uw tuin. Beide boomtypen worden veel te groot.
U kan beter leivormen ofwel laagstam perenbomen planten. De meeste perenrassen hebben bestuiving van een ander perenras nodig, vandaar dat je beter twee verschillende en gelijkbloeiende (laagstam)perenbomen kan planten.

Guy
www.houtwal.be

do, 29/07/2010 - 00:15
peterplant

De Conference is inderdaad een goede optie en hoogstam wordt inderdaad erg groot. Wellicht een idee om een sierpeer neer te zetten, De Pyrusinfo-icon 'Chanticleer'. Die bloeit wit, blijft tamelijk smal en is ook als boom leverbaar of tot de gewenste stamlengte op te snoeien. Geen peren helaas, maar wel een mooie boom met donkerrode herfstkleuren.

do, 29/07/2010 - 10:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien wordt het dan nog wel een Opal pruimenboom. Is ook een zelfbestuiver en de Opal bomen die ik hier bij mensen ken zijn niet zo erg groot, maar geven in een gunstig jaar wel heerlijke pruimen.

vr, 30/07/2010 - 04:03
chef

Normaal gesproken ga je geen hoogstam met zaailingonderstam planten in een stadstuin. Deze bomen worden na 10 jaar al veel te groot voor uw tuin en op die leeftijd zijn ze nog maar net vruchtbaar.

Een peer met onderstam Kwee A zou eventueel nog wel kunnen. Een appelboom met onderstam M26 om MM106 zou ook wel kunnen. Of je er dan onder door kunt lopen is maar de vraag.

Ziekteresistente en zelfbestuivende rassen met witte bloesem zijn bijvoorbeeld de stoofperen Gieser Wildeman, de Kleipeer en de Winterrietpeer.

zo, 01/08/2010 - 12:42
pomona

Leuk idee om in een smalle stadstuin een hoogstam te plaatsen.
Hoogstamperen worden vrijwel uitsluitend verkocht met zaailing als onderstam. De meeste perenrassen vormen hierop een kroon die veel breder is dan 6 meter.
Twee stoofpeerrassen vormen hierop een uitzondering: gieser wildeman en winterjan (=kleipeer). Ze worden door Chef ook al genoemd. Dit zijn zelfbestuivers en langzame groeiers.
In de volwassen fase worden ze meestal niet breder dan 6 meter (hangt van de bodem af) en als ze al breder worden dan zijn ze gemakkelijk terug te zetten. Ze zijn erg gezond en de kroon is gemakkelijk te vormen.
De boom moet in de eerste jaren wel goed verzorgd want anders heeft hij de neiging om gelijk vruchtbaar te worden en dan blijft hij wel erg klein.
Dus beginnen met een mooie boom, planten voor de winter, een groei-stimulerende snoei,bemesting en zo nodig water geven.

zo, 08/08/2010 - 23:45
RvO

Helaas ben ik geen expert, maar ik kocht anderhalf jaar geleden toch twee fruitboompjes (laagstam, want stadstuintje).

Info over zelfbestuiving haalde ik van: https://tinyurl.com/y3ueua6k en uit een boekje van de Fruithof Frederiksoord: https://tinyurl.com/y4p8hxk7. Beide met info over appels, peren en pruimen.

Succes RvO

Onderwerp gesloten