Stro onder aardbeiplanten

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 12/05/2011 - 10:36
roelanddes

Stro onder aardbeiplanten

Hallo,

De aardbeien beginnen tegen de grond te hangen. Ik wil stro leggen om schimmel te voorkomen. Maar ik snap niet hoe je ze dan water moet geven? Nat stro is toch ook niet wenselijk, of zie ik dit fout?
thx

do, 12/05/2011 - 18:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Met de huidige weersomstandingheden droogt het stro snel. Je kunt ook proberen, je planten te bevloeien, in plaats van sproeien.

vr, 13/05/2011 - 00:34
BertPleizier

Koop je stro bij AH. Is goedkoper dan bij de dierenwinkel.

vr, 13/05/2011 - 17:03
roelanddes

bedankt. Dit weekend eens werk van maken!

za, 14/05/2011 - 16:48
Dutchess

Ik heb voor mijn courgetteplanten plastic gebruikt om te voorkomen dat rotting plaatsvindt van mijn zo kostbare eerste vruchten ;)
Is dit ook wat voor de aardbeien? Om goed water te kunnen geven heb ik een bodemloze petfles op zn kop in de grond gezet, zodat het wat goed bij de wortels komt. De fles vul ik dan goed aan. Idee?

ma, 16/05/2011 - 11:09
roelanddes

Dat van die fles is idd een goed idee!

vr, 20/05/2011 - 11:28
Elene

Sinds kort hebben wij een volkstuin met ook aardbeien erin. De, overigens heerlijke, vruchten gaan bij ons ook op de grond hangen en liggen, we wilden er daarom stro onder leggen. Het werd ons ZEER afgeraden door een tuinbuur: in het stro zitten (onkruid)zaden en die komen dan uit. Deze man was dit jaar hard bezig geweest met het verwijderen van wat hij noemde bossen van een soort tarwe, die volgens hem uit het de zaden in het stro waren gegroeid. Bovendien schijnen er pissebedden en slakken onder het natte stro te gaan wonen die graag aardbeien lusten... Zo kom je van de regen in de drup. We hebben voorlopig dus maar afgezien van het stro. Maar ik ben erg benieuwd naar verdere reacties hierop, omdat ik toch *iets* met die aardbeien moet. Worteldoek wordt ook aangeraden maar dat vind ik wel lelijk staan. En hoe krijg je dat er nu nog tussen gepropt... Als ik het tuinbuur-advies zou negeren en toch stro zou leggen zou ik stro willen met zo min mogelijk zaden - maar kun je dat ook zien?

vr, 20/05/2011 - 16:58
D_SDennis

Onzin, stro is een beproefde en nog steeds professioneel toegepaste methode! De kwaliteit van het stro is hier maatgevend. Een goede kwaliteit bevat namelijk geen zaden meer. Die zijn er uit geoogst! En dat beetje wat er na nog inzit, kiemt mogelijk, maar gaat in de winter dood omdat het om veelal niet winterharde soorten gaat.

Ook geldt: overdaad schaad! Niet teveel stro maar gewoon een handje onder iedere tros. Dat droogt snel en is echt geen schuilplaats voor pissenbedden. Hoewel stro natuurlijk geen bestrijdingsmiddel is en dus geen garantie dat vruchten wordne aangevreten door pissenbedden of naaktslakken. maar door de stro goed aan te brengen hanghen je vruchten vrij en zijn moelijk bereikbaar voor dergelijke insecten.

Overigens kost een baal stro zo'n 5 euro bij een diervoederhandelaar. Daar kun je heel wat mee doen! Ik heb net een kwart baal gebruikt voor zestig planten.

ma, 23/05/2011 - 14:15
Elene

Dennis, bedankt voor het bemoedigende antwoord. Ik heb zondag dus toch maar stro onder mijn aardbeien gelegd. De tuinbuurman was er niet...
:-) Grapje. Het staat leuk en *echt* en ruikt ook nog eens lekker bij het watergeven. Nu nog hopen dat het ook doet wat het moet doen. En dat er geen zaden inzitten. Het was zo'n klein pakje stro van bij de dierenwinkel en dat was ruimschoots genoeg. Haal je het stro na de laatste oogst weer weg of laat je het liggen? Als ik het weghaal, kan het op de composthoop?

ma, 23/05/2011 - 15:39
BertPleizier

Er kunnen inderdaad een paar groene sprietjes tussen het stro gaan groeien, maar die zijn
op één hand te tellen en bovendien zo weg te halen.

Onderwerp gesloten