Te laat???

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 16/02/2009 - 16:40
Sheila

Te laat???

Ik heb sinds begin dit jaar een moestuin waar nog wel het eea op staat/stond.
Ik heb een begin met spitten gemaakt maar ben er nog lang niet.
Ik zie op de meeste tuinen naast mij paardenmest liggen, dat er nog op ligt of inmiddels door de grond is bewerkt.
Het is altijd afwachten wanneer de paardenmest komt en dan is het wie het eerste komt, wie het eerste maalt.
Nu is het nogal slecht weer en de grond is errug nat waardoor de grond veel aan mijn spade blijft plakken.
Mijn vraag is nu: ben ik straks niet te laat met spitten en het bewerken met paardenmest?
Ik hoor graag van jullie, want ik ben een groentje op dit gebied maar wil zooooo graag alles leren.
Alvast bedankt.

Groeten van Sheila

di, 17/02/2009 - 04:34
Bushdoctor

Hallo Sheila,

Ik ga zelf ook beginnen dit jaar, dus leuk om te zien dat jij ook in het diepe duikt.
Je verteld in je vraag jammer genoeg niet of het om verse of gecomposteerde paardenmest gaat. Verse paardenmest wil je eigenlijk altijd vermijden terwijl gecomposteerde mest een fantastisch goedje is voor je tuin. Hoe dan ook zou ik proberen wat te scoren als er weer wat verschijnt op je tuintje. Desnoods composteer je het zelf. Dat kan vrij snel gaan als je het regelmatig keert en mengt met bruin materiaal zoals bladeren, zaagsel of stro (zit er meestal al in).

Ik ga deze lente proberen om de permacultuur methode toe te passen in mijn tuin. Minimale input en maximale output. Kijk, daar hou ik wel van. ;) Youtube staat trouwens vol met filmpjes over permacultuur tuinen als je inspi zoekt.

Succes met je tuin!
John.

di, 17/02/2009 - 09:09
birdwatcher

blij om te zien dat je computer het weer doet John.
gr Dirk.

di, 17/02/2009 - 09:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sheila, bij heel veel volkstuinders heerst de opvatting dat je elk jaar je hele tuin moet omspitten. Ik meen dat je eerder heb geschreven dat je redelijk losse grond hebt die niet zo zwaar te bewerken is. Dan vind ik het ook niet nodig om de hele tuin om te spitten.
Zij die biologisch tuinieren spitten helemaal niet, die houden de teellaag met het microleven boven. Die trekken met een schrepeltje een voortje en daar zaaien ze in en bedekken dan de zaadjes met de eruit gekomen grond. Planten zijn minder hulpbehoevend dan je denkt
Wat er nog van vorig jaar op staat trek dat eruit zonodig met hulp van de spa en als het straks droger weer is schoffel dan de grond. Veel schoffelen. En maak je niet druk om het mesten. Verzamel de paardenmest en bewaar die op een composthoopje om later te gebruiken. Paardenmest moet je niet vers gebruiken dat is schadelijk. Ga maar gewoon zaaien en poten, het zal heus wel groeien hoor, er zitten nog genoeg voedingsstoffen in de grond. En doe niet zoveel op een tuin met natte grond. Daarvoor is het nog veel te vroeg en te koud.
Groetjes, Frans

Onderwerp gesloten