Uien gezaaid, nu kleine en dunne sprieten

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 01/07/2009 - 17:18
Elene

Uien gezaaid, nu kleine en dunne sprieten

In het voorjaar heb ik 2 rijtjes uien gezaaid, moment en plaats volgens de instructie op het zakje (van De Bolster). Ik heb ze uitgedund toen er veel teveel sprieten stonden, daar konden namelijk nooit ook nog uien tussen groeien. Ik heb ze niet teveel water gegeven. Ze staan in kleigrond die ik verder niet heb bijgemest. Na het uitdunnen is het misgegaan: nu heb ik alleen nog 1 rijtje spichtige sprieten van ongeveer 10 tot 15 cm. Ze zijn ook nogal dun, dus erg spectaculair is het niet. Veel sprieten vallen om. Het andere rijtje is echt helemaal op sterven na dood. Dat krijgt wat minder zon, maar veel scheelt het eigenlijk niet.
Zo te zien gaan dit geen uien meer worden... Wat kan er verkeerd gegaan of gedaan zijn? Bij voorbaat dank voor antwoorden waarmee het volgend jaar dan misschien wel gaat lukken...

do, 02/07/2009 - 22:15
Bustani

Ik heb in maart ook een paar rijtjes gezaaid: rode ui, witte ui en prei&stengelui. Om goede knollen te kunnen vormen, heeft de ui losse, voedingsrijke grond nodig. Ik heb de grond ook goed omgespit en omdat er ook wortels in dat deel van de tuin gezaaid zijn, heel diep (20-30cm).

Ik denk dat een combinatie van de kleigrond met misschien te weinig water en voedingsstoffen de uien geen goed heeft gedaan. Voor volgend jaar zou ik proberen om de grond goed los te spitten, voldoende te bemesten en gedurende de groeiperiode regelmatig water te geven. In mijn omgeving is er in het voorjaar weinig water gevallen, waardoor ik toch ook 2-3x per week water moest geven.

Tip voor de weggehaalde uien: zaai de uien/prei op 5 cm en haal in mei/juni/juli alle tussenliggende uien/prei eruit en verwerk de onvolgroeide planten als lente-uitjes.

Groetjes,

Bustani

Volg mijn tuin op: https://tinyurl.com/y64rl93b

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag