Uitleg snoeien laagstam-appelbomen gevraagd

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 17/05/2010 - 00:50
Elene

Uitleg snoeien laagstam-appelbomen gevraagd

Is er iemand die heel duidelijk aan een leek kan uitleggen hoe en wanneer een appelboom gesnoeid moet worden? Ik heb een Elstar en een Topaz laagstam van inmiddels vier jaar oud. Nou ja, ze staan hier nu vier jaar. Ze leven al wel langer natuurlijk! Het zijn echte boompjes van ruim twee meter hoog. Ze bloeien dit jaar voor de tweede keer allebei tegelijk, nadat ze eerst om en om hebben gebloeid en vruchtgedragen: het eerste jaar de een, het andere jaar de ander.
De vorige jaren heb ik gesnoeid, nadat ik had opgezocht hoe dat moet.
Maar nu krijgen de bomen wel een beetje een rare onlogische vorm, ik doe het dus niet goed, en er zitten nu bloesems aan wel heel dunne takjes. Als daar appels uitgroeien hangen die takjes straks waarschijnlijk recht naar beneden. Ik heb het snoeien gewoon niet goed begrepen denk ik. In de boeken staat veel praat over draag- en gesteltakken - ik snap wel wat er staat, tot ik met de schaar bij de bomen sta...
De bomen doen het verder prima hoor, ze groeien en bloeien en maken nog overheerlijke appels voor me ook, ik wil graag goed voor ze zorgen zodat ze daar nog lang mee door kunnen gaan.
Alvast bedankt!

ma, 17/05/2010 - 12:23
Elene

Niemand?

ma, 17/05/2010 - 14:33
Shaka

Hallo,

Ik sta zelf regelmatig voor mijn pruimenbomen hoe ik ze moet snoeien,en inderdaad het probleem van gestel en andere takken heb ik ook.
Maar misschien heb je iets aan de volgende site,daar is erg veel info te lezen.

https://tinyurl.com/y5287sxv

groetjes
Aukje

ma, 17/05/2010 - 16:16
Elene

Zeer bedankt Aukje, er staat in elk geval erg veel over appelsnoei op deze site! Erg nuttige link!
Misschien maak ik een printje om mee te nemen de tuin in, tzt.
Toch: is er misschien iemand met een supertip?

do, 20/05/2010 - 20:23
kamperfoelie

Hoi Elene,

Ik vond het de eerste jaren ook heel lastig en heb toen gewoon van alle takken in de winter de toppen afgeknipt, dus de dikke takken ingekort en alle zijtakjes ook, en als je de boeken leest was dat niet eens zo heel anders dan je moet doen. Ik denk dat jij te voorzichtig bent met snoeien omdat je het hebt over dunne takjes. Er zijn wel wat algemene snoeiregels:
Snoeien in de winter is makkelijker dan in de zomer want in de winter zie je beter wat je doet omdat de boom dan geen blad heeft. Maar nooit snoeien als het vriest! Maar snoeien in de zomer (juli-aug. kan ook)
Je boom moet een open kroon hebben, je moet een hoed tussen de takken door kunnen gooien zeg maar. Dus alle takken die naar binnen groeien so wie so weghalen. Ook dode takken en takken die elkaar kruisen en zwakke takken moet je weghalen.
Hoe sterker je snoeit, hoe sterker de hergroei(ten koste van de bloei dus appels) Je kunt beter je boom per jaar een beetje vormen dan alles in een keer willen corrigeren.
Door gewichtjes aan de takken te hangen kun je de takken mooi uitbuigen. Dit remt de groei maar bevordert de bloei en scheelt dus snoeiwerk. Wel oppassen dat je ze niet teveel uitbuigt want dan krijg je 'kattenruggen'en dat is weer teveel van het goede. Je moet gewoon een keer durven snoeien, er kan echt niet zoveel mis gaan desnoods met het boek erbij. 'Snoeien en leiden' vind ik een goed boek vooral voor ons, echte leken :)
Succes!

Groet, Mariska

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag