Wat heeft mijn perenboompje????

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 16/10/2006 - 19:04
Jadian

Wat heeft mijn perenboompje????

Ik heb ook last met mijn perenboompje.
Ik heb hem nog maar een half jaar en het is een zelfbestuiver. Maar vanochtend zag ik dat op het blad een roestkleurige deuk zit en als ik het blad dan omdraai zie ik een bobbel met allemaal puntjes.
Ik denk dan meteen aan een ziekte, maar ik ben een leek op dat gebied.
Het zit ook op best wel veel blaadjes.
In sommige blaadjes zit ook een gat.
Iemand enig idee wat dit is en enige oplossingen?

ma, 16/10/2006 - 19:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ga naar het ziekten en plagen deel. Zoek de vraag "blad van perenboom aangetast" of soortgelijke titel van kort geleden en bijbehorende antwoorden.

Ruud

za, 21/10/2006 - 11:27
loonbedr. Beusichem

Hallo,

Jou peren boom heeft perenroest.

De oranjerode vlekken (Spermogonien) boven op de bladeren van de peer worden veroorzaakt door de roestzwam Gymnosporangium sabinae, die tijdens zijn levenscyclus zowel de peer als de jeneverbesboom als gastheer heeft. Aan de onderkant van het blad vormen zich "pokdalige" verdikkingen. (Aecidium) Deze sporen die als een aanhangseltje aan de verdikking zit worden Pseudoperidien genoemd. Deze Pseudoperidien zorgen voor vermeerdering en worden verspreid door de wind en insecten over een afstand van ongeveer een kilometer. Wanneer deze sporen op de jeneverbesboom komen begint ze te kiemen en de roestzwam dringt met haar worteltjes door in het hout en leeft daar als een parasiet en de jeneverbes zal hieraan op den duur dan ook aan bezwijken. In het volgende jaar, of het jaar daarop, zal er een verdikking aan de tak van de jeneverbesboom ontstaan en sporen afgeven die dan weer op de perenboom terechtkomt en zo is de levenscyclus weer rond. De verdikkingen vergroten enigszins in het late voorjaar bij vochtig regenachtig weer. Hoe dichter beide bomen bij elkaar staan des te heviger is de aandoening van perenroest. Op zich veroorzaakt perenroest weinig schade, maar als elk jaar de hoeveelheid aangetaste bladeren groter wordt kan daardoor de assimilatie in gevaar komen. Bij sterke besmetting is er een kans dat de boom aangetast wordt door een geelachtige woekering en zelfs de vruchten kunnen rode wratachtige plekken oplopen door de overdadige besmetting.

Groeten Loonbedrijf van Beusichem

di, 03/07/2007 - 17:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geacht Tuinforum.

Ik hen een pereboompje van ongeveer 160 cm hoog

er zitten 2 kleine peertjes aan.

Maar zij groeid nog al breed uit dit jaar

mijn vraag is deze, kan ik hem in t najaar ook snoeien

zodat hij iets smallen wordt.

B.v.b Mijn dank.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag