Amorphophallus titanum: ervaringen

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 31/01/2008 - 19:55
Cumulus

Amorphophallus titanum: ervaringen

Hoi iedereen,

Is hier iemand die al eens een Amorphophallus titanum heeft gekweekt als kamerplantje? En zo ja, is dat gelukt en hoe verzorgde je ze?
Ik heb via internet een aanbieder voor zaden en bollen gevonden, maar doordat ze erg duur zijn wou ik eens nagaan of het haalbaar is om die op te kweken (aan een plant die na een paar weken kapot gaat heb je immers niets)

Groetjes,

Hendrik

wo, 30/01/2008 - 14:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als kamerplantje? Enig idee hoe groot ze worden? En ze geven slechts één blad dus je kunt ze echt niet snoeien.

Zijn overigens in het geheel niet in de kamer te houden. Hebben een minimum dagtemperatuur van 25°C nodig, naast hoge luchtvochtigheid etc.

Dan kun je beter je tanden zetten in bulbifer, konjac, etc. In ieder geval tot je die probleemloos kunt kweken en dan pas naar deze zeer moeilijke soort gaan kijken.

wo, 30/01/2008 - 23:10
Cumulus

mja, 't was dan ook maar een vraagje uit nieuwsgierigheid. Misschien dat een of andere ervaren kweker het voor elkaar heeft gekregen om die reuzenvoodoolelie groot te brengen en toevallig meeleest.

De miniatuurversie heb ik wel in mijn collektie en heb ik met succes in bloei kunnen krijgen (zie foto)
Dus dacht ik 'k ga eens een maatje groter proberen ;)
Maar als je dat ding constant op 25 graden moet houden vrees ik dat hij inderdaad niet aan mij besteed is. In elk geval bedankt voor de info.

Groetjes,

Hendrik

Amorphophallus titanum: ervaringen
do, 31/01/2008 - 10:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Da's geen Amorphophallus maar een Typhonium venosum. Vaak nog aangeboden onder de oude naam Sauromatum venosum (en nog een hele reeks andere, onjuiste, namen). Deze Typhonium kan ook in de volle grond groeien. In pot ('s zomers buiten), zeker als hij goed wordt bemest, bloeit hij jaarlijks en vormt veel broedbolletjes. In de volle grond zonder extra bemesting bloeit hij bij mij 1x2jaar en vormt wat minder broedbolletjes.
Na de bloei komen er vlak voor/na dat het blad afsterft bessen aan de oude bloeiwijze. De zaden kun je er uit peuteren maar in mijn tuin ontkiemen ze ook spontaan wel. In jouw geval (binnen) zullen de bloemen echter denk ik niet bevrucht zijn.

Wil je meer weten over Amorphophallus of andere aroids ga dan eens kijken op https://tinyurl.com/2jkl3q

do, 31/01/2008 - 19:55
anoniem (anoniem geplaatst)

Hendrik, deze Amorphophallus is slechts voor specialisten. De meeste verkrijgbare Amorphophallussen stinken erg. A. odoratum heeft een redelijk goede geur maar moeilijk verkrijgbaar.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag