Beaucarnea lijkt stervende

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 17/01/2007 - 12:47
Willemtje

Beaucarnea lijkt stervende

Mijn geliefde Beaucarnea die ik zo'n 22 jaar geleden als een minibolletje met 3 sprietjes kreeg, lijkt stervende.
De plant (slechts 40 cm hoog) staat al jaren op exact dezelfde plaats. Natuurlijk werden de onderste bladeren in de loop der jaren bruin en dor en die heb ik altijd verwijderd. Nu zijn er ineens wel heel veel bladeren bruin en de enkele (nieuwe) groene bladeren hangen zeer slap om de stam. Deze bladeren zijn lichtgroen van kleur, lichter dan de bladeren voorheen waren.

Ik heb nu de plant verpot in een ruimere, hogere pot (hij zat in een wijde schaal). Ik ben hem meer water gaan geven (wat blijkens dit forum dus slecht is, dus daar stop ik mee) en heb de bruine punten getrimd (ook fout, gevonden via Google).

Heeft iemand tips, soortgelijke ervaringen, bekendheid met eventuele ziektes?

Als de plant alle bladeren kwijt is, moet ik hem dan opgeven of is er kans dat er nieuwe groei komt en kan ik dan bijvoorbeeld de kop snoeien? De stam is namelijk nog wel stevig en oogt gezond.

Bedankt voor het lezen!

wo, 17/01/2007 - 16:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het lijkt me dat er wortelproblemen zijn (te lang te nat gestaan?) of de plant staat veel te donker.
Mochten de groeipunten afsterven en de stam is inderdaad nog stevig, dan is terugsnijden een prima oplossing. Vaak loopt de stam dan met meerdere scheuten uit. In het voorjaar op een zonnige plek gaat dat snel. Zonder blad behoeft de plant nauwelijks water.
Succes!

wo, 17/01/2007 - 17:20
Willemtje

vriendelijk dank voor de snelle reactie. Ik zal hem vanaf nu een poosje droog houden en ik heb hem al naar een lichtere plek verplaatst. En nu ik weet dat ik hem eventueel kan snoeien in het voorjaar (en in de zomer buiten de warmte in) heb ik toch nog goede hoop dat ie het gaat redden.

di, 23/01/2007 - 20:06
anoniem (anoniem geplaatst)

Zijn de problemen er gekomen voor of na het verpotten ?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag