Dieffenbachia

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 23/01/2008 - 15:12
loofboompje

Dieffenbachia

Mijn Dieffenbachia krijgt allemaal bruine punten aan zijn bladeren. Waar zou dit aan kunnen liggen? Ik geef hem een keer in de week water, de kluit is lekker vochtig maar niet nat en hij staat op een mooie lichte plaats. De temperatuur misschien? Ik stook nooit zo hard namelijk.

Bij voorbaat dank voor eventuele reacties.

di, 27/11/2007 - 20:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Standplaats: Geen volle zon of direct zonlicht, maar wel veel licht. Kan ook in halfschaduw. Een plaats in de volle zon geeft aanleiding tot bladverkleuring, -vergeling.
Zomer en winter kamertemperatuur (22-25°C). Vermijd temperaturen beneden 15°C.
Tocht en sterke temperatuurschommelingen vermijden.
Grote temperatuurschommelingen en teveel vocht zorgen niet alleen voor bladvergeling maar kunnen ook wortelsterfte en verrotting tot gevolg hebben.

Water: Houd de potgrond vochtig, vooral in de groeiperiode, maar vermijd teveel water.
Zorg dat teveel aan water steeds kan wegvloeien. Natte voeten vermijden. Regelmatig nevelen om droge lucht te vermijden.
Geef kalkarm water op kamertemperatuur.

Algemeen: Dieffenbachia groeit in de natuur in het noordelijke deel van Zuid-Amerika en in Centraal-Amerika. Het is een tropische plant die vooral bekend staat als bladplant. Er zijn diverse cultivars verkrijgbaar met fraai gekleurde bladeren.
Hoewel het niet de sterkste kamerplant is, is hij populair en staat bekend omwille van zijn lucht-zuiverende eigenschappen.
De plant bloeit zelden als kamerplant. Het is een onopvallende bloei. Het nadeel van een bloeiende Dieffenbachia is dat de groei stilvalt.

Goed om weten:
•De plant dankt zijn naam aan Dhr Dieffenbach die hoofdtuinman van Schonbrunn was in Wenen in 1830.
•Uit onderzoek is gebleken dat Dieffenbachia een luchtzuiverende plant is. Daarom is hij geschikt voor gebruik in kantoren en schoolgebouwen.

Opgelet:De hele plant is giftig. Men vermoedt dat calciumoxalaat-kristallen, die in het sap zitten de slijmvliezen beschadigen.
Vermijd contact met het plantensap.

Tip: Regelmatig benevelen bij een kamertemperatuur van 20°C. Gebruik gedistilleerd water of regenwater.

Bronvermelding: https://tinyurl.com/y5eo2z7b

do, 29/11/2007 - 17:02
fruitpapje

Hallo,

Ik krijg met mijn dieffenbachia hetzelfde probleem als loofboompje. Mag ik van deze gelegenheid gebruik maken om een vraag te stellen over het al dan niet regelmatig vernevelen van de dieffenbachia? Hier (en op nog andere sites) lees ik dat regelmatig vernevelen goed is voor deze plant, op andere plaatsen (o.a. een kamerplantenboek dat speciaal handelt over dieffenbachia & aanverwanten) lees ik dat regelmatig vernevelen niet goed is, enkel de plant op een omgekeerd bord net boven het water zetten zou beter zijn i.v.m. optimale luchtvochtigheid ('diepe-bord-methode').

Nu heb ik mijn plant gedurende de afgelopen zomer zowat dagelijks vernevelt, maar ik had toch de indruk dat dit de groei heeft geremd. Sinds het najaar ben ik daar mee gestopt en vernevel ik nog slecht heel af en toe, maar nu beginnen de bladpuntjes bruin te worden. Mijn plant staat op een oostvenster met veel licht, af en toe een beetje zon en ik gebruik de 'diepe-bord-methode'. De kluit is onderaan aan de vochtige kant, bovenaan wat droger. Verwarming d.m.v. kachel, dus dat geeft misschien wel wat drogere lucht dan c.v.

Is het nu best om deze plant zo vaak mogelijk te vernevelen, slechts af en toe of juist helemaal niet?

Alvast bedankt!

vr, 28/12/2007 - 23:44
theowilma

Beste mensen, de luchtvochtigheid in mijn huis is aan de lage kant en de tempteratuur in de winter rond 20 graden. Mijn dieffenbachia sproei ik nooit en toch staat hij er fantastisch bij! Nee, hij heeft ook geen bruine punten. Groeten, Wilma

di, 22/01/2008 - 16:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bloeiende Dieffenbachia,

Sind enkele dagen heb ik 6 knoppen in mijn dieffenbachia ontdekt, dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Mijn vraag is, geuren deze bloemen en hoe lang is de bloeitijd. Komt dit vaker voor of is het echt bijzonder?
Met vriendelijke groet Annemieke.

di, 22/01/2008 - 17:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het komt vaker voor. Aan de bloem kun je zien waar deze plant familie van is. De bloei is erg kort; 1 of 2 dagen en het vormen kost de plant veel energie. Beter breek je de knoppen er uit. De plant verliest vaak blad na de bloei. Wat extra voeding of verpotten in verse potgrond kan de plant weer doen herstellen.

wo, 23/01/2008 - 15:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor het antwoord.
Ik laat de bloemen toch maar uitkomen en ga daarna mijn plant extra vertroetelen.
met vriendelijke groet
Annemieke

Onderwerp gesloten