Dracaena ziek of slecht onderhouden?

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 15/12/2008 - 16:32
chantalvdv

Dracaena ziek of slecht onderhouden?

Hallo,

Help mijn Dracaena is ziek. Op de bladeren en zelfs stam zijn er massa's kleine witte streepjes te zien. Ze lijken me niet te bewegen, maar verder is er ook geen luis of ander ongedierte te bespeuren. Waar het wit te zien is verkleurt het blad lokaal geel en na verloop van tijd helemaal geel tot uitgedroogd bruin. Ik heb die plant nu al 3x besproeit met een biologische insecten verdelger compo fazilo (met een interval van 7 dagen). Alsook heb ik bij de eerste vasstelling de pot ook meteen verpot en nieuwe aarde gegeven (op aanraden van). En heb er ook anti insecten staafjes voor in de potgrond ingestoken. Alleen blijft de plant achteruit gaan en blijf ik die witte streepjes zien. Iemand enig idee wat dit is en hoe dit te bestrijden valt. Verder zou ik de zwaar toegetakelde en afgestorven koppen er willen uitsnijden. Hoe moet dit aangepakt worden? snij ik gewoon de top van een dikke stam?

Dracaena ziek of slecht onderhouden?
di, 16/12/2008 - 00:44
lafiona

Die witte streepjes lijken mij wel degelijk een soort luizen te zijn. Het zijn iig geen dingen die 'natuurlijk' op een plant voorkomen. Het kunnen erg onbeweeglijke luisjes zijn. Heb je geen vergrootglas?
Ik denk het ook omdat je zegt dat de plant juist daaronder, geel wordt (kapot gaat in feite)en verdort.
Wat ik zou doen is het volgende: neem een kommetje lauw water met een druppel afwasmiddel erin en een zacht sponsje en doop dit erin, lichtjes uitknijpen.
Ga nu met dit sponsje aan beide zijden over het blad. Als je rechts bent: leg je linkerhand onder het blad voor steun, en ga met het sponsje over de bovenkant vegen van de oksel naar de punt, alles WEGVEGEND wat er niet hoort: ook die witte dingetjes zouden hiermee weg moeten gaan!
Spoel/knijp het sponsje nogmaals en doe ook de onderzijde van het blad. Zo moet je alle bladen behandelen, die aangetast zijn. Evt. schoon water in het kommetje doen en het sponsje uitspoelen.

Ik zou niet een hele top uit de plant gaan knippen, want dit is zijn groeipunt. Wel kun je voorzichtig met een schaar alle hevig aangetaste bladen er uit knippen, zo diep mogelijk, maar pas op dat je niet per ongeluk iets anders doorknipt.
Deze hele behandeling kan een heel karwei zijn, maar als je het voor de plant overhebt... hij knapt er wel helemaal van op. En dan over een week nog eens kijken en evt. overdoen.
Als met deze behandeling (wel wrijven maar niet de plant beschadigen) die witte dingetjes NIET loslaten, dan ben ik bang dat het einde verhaal is.
Laat nog eens weten of het geholpen heeft? Groeten, Fiona

Onderwerp gesloten