Gele en bruinde vlekken op een dracaena

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 02/03/2006 - 16:17
tommie36

Gele en bruinde vlekken op een dracaena

Hallo,

Ik heb als kamerplant vermoedelijk een rood gerande dracaena. De plant maakt nieuwe bladeren aan. De oude bladeren echter raken snel in verval. Er ontstaan gele vlekjes op. Tevens ontstaan er een soort van bruine bobbeltje op de bladeren die je met je nagel zo los kan maken. De uiteinden van de bladeren blijven wel gewoon groen(behoudens de gele stippen). Zo lanf de bladere jong zijn lijken ze hier geen last van te hebben. Wat kan de oorzaak zijn en hoe los ik dit op? Is het iets van schimmel?

Mvrgr,
Tom

do, 02/03/2006 - 23:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Tom, Je hebt waarschijnlijk een Dracaena marginata en die verliezen van tijd tot tijd hun onderste bladeren. Dit is een volkomen natuurlijk proces; maar die gele vlekken en bruine bobbeltjes niet! Die bruine dingen zijn vermoedelijk dop- of schildluizen en zitten vooral aan de onderzijde van de bladeren. Eenmaal bruin zitten ze vast en zijn ze gemakkelijk te verwijderen, zoals je beschrijft. In jong stadium zijn ze echter nog beweeglijk en klein, dus lastig te zien. Wegwrijven of aanstippen met een wattenstaafje gedrenkt in spiritus is wel mogelijk, maar moet je wel een aantal weken volhouden.
Wat ook helpt is een systemisch middel in de vorm van plantpinnen, die je in de potgrond steekt. Verkrijgbaar bij de meeste tuincentra.
Succes!

Onderwerp gesloten