Hoe kan ik deze plant stekken

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 07/07/2009 - 19:00
dijkm

Hoe kan ik deze plant stekken

Hallo!

Ik ben nieuw op dit forum maar ik zit al wel een tijdje rond te snuffelen. Ik ben de laatste tijd erg bezig met het stekken van kamerplanten. Tot nu tot succesvol...maaarrr. Hoe stek ik bijgaande plant waarvan ik de naam niet weet? Ik heb al een blad en kopstek geprobeerd maar tot nu toe zonder resultaat. Tips?

Hoe kan ik deze plant stekken
wo, 08/07/2009 - 13:28
dijkm

ik ben er inmiddels achter dat het een
Peperomia Smaragd is. Over stekken van de Peperomia vind ik op internet:

Bij Begoniainfo-icon rex neemt men een volgroeid blad af, waarvan langs de onderzijde de bijzonderste nerven doorgesneden worden; het blad wordt dan met de onderzijde op een mengsel van 2 delen turf + 1 deel zand gelegd, de steel wordt licht gedekt. De jonge plantjes ontwikkelen zich dan op de snijwonden van de nerven en op de bladsteel. Voor Peperomia en Saintpaulia wordt eveneens een volgroeid blad op dezelfde wijze op het turf-zandmengsel gelegd, maar zonder insnijdingen in de nerven te maken. De jonge plantjes vormen zich dan op het verzamelpunt van de nerven aan de basis van de bladsteel.

maar uit de beschrijving begrijp ik nog steeds niet helemaal wat ik nou precies met dat blad moet doen....kan iemand een kleine cursus voor dummies geven?

Mariel

wo, 08/07/2009 - 23:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij Peperomia steek je een afgesneden blad in de stekgrond. Aan de voet van de bladsteel komen de jonge plantjes.

do, 09/07/2009 - 12:54
dijkm

Dat heb ik al eens gedaan maar wel afgesneden met een stukje stengel. (en de stengel in de grond geplaatst. Dat ging dus niet goed.

Begrijp ik dat ik ALLEEN het blad moet afsnijden? Moet ik ook een stukje van de onderkant van het blad afsnijden, zoals bij een sanseveria?

Gr, Mariel.

do, 09/07/2009 - 19:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Na het afsnijden van een blad, van de Peperomia met een klein stukje bladsteel, moet het een paar uur drogen zodat op de wond een kurklaagje wordt gevormd.

do, 06/08/2009 - 13:43
dijkm

Ik heb inmiddels twee succesvolle stekken die goed geworteld zijn. Ik had deze al in de grond gezet voor jullie tips en ik heb het toen iets anders gedaan en het even afgewacht. Kopstek onder een oog afgesneden met 2 bladeren. Onderste blad verwijderd. Steeltje incl. oog en afgesneden blad in de grond gedaan. Binnen 4 weken goed geworteld. Dat is dus ook een manier.

Gr, Mariel.

do, 06/08/2009 - 14:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Topstek lukt meestal wel. Fijn dat het gelukt is.

Onderwerp gesloten