Luchtvochtigheid verhogende planten?

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 09/01/2010 - 19:50
Renate_

Luchtvochtigheid verhogende planten?

Zijn er planten die bovengemiddeld goed zijn in het verhogen van de luchtvochtigheid? Of moet je dan vooral denken aan planten met grote bladeren die veel vocht verdampen? (dieffenbachia? monstera?)
Alle tips zijn welkom!

za, 09/01/2010 - 20:16
D_SDennis

Gebruik vooral planten met groot en zacht blad. Ficusinfo-icon en Monstera hebben al relatief dik, bijna wasachtig blad wat ook iets minder vocht verdampt. Om eerlijk te zijn moet je wel heel veel planten in je kamer zetten om ook maar enig effect te bereiken. Je kunt beter van die bakjes aan je radiator hangen waarin je water doet. Dat werkt nog het beste. Of een electronische luchtbevochtiger, dat werkt het allerbeste. Wat planten betreft kun je denken aan varen (Nephrolepis), kamerlinde (Sparmannia) of Alocasia's

za, 09/01/2010 - 20:43
Windop

Die bakjes aan de radiator ? Halen weinig uit hoor, hoogstens 1 à 2 procent hier bij ons in huis. Als, zoals nu het geval is, de luchtvochtigheid op sommige plaatsen zakt onder de 30 procent zijn er andere maatregelen nodig, al helpen alle kleine beetjes natuurlijk.

za, 09/01/2010 - 21:00
Windop

In verband met het effect van kamerplanten op de lucht in huis is dit een heel interessant boek :

titel : '50 verrassende kamerplanten'
auteur:B.C. Wolverton
oorspronkelijke titel:'Eco-friendly houseplants'

Wolverton heeft voor de NASA onderzoek gedaan naar het effect van planten op de luchtkwaliteit (het idee was, denk ik toch, om planten te gebruiken in ruimtecapsules en dergelijke). In het boek (dat heel toegankelijk is, geen zware literatuur) worden 50 gewone, alledaagse planten besproken. Het boek is in vele openbare bibliotheken terug te vinden. Ik heb het hier nu niet bij de hand, dus ik kan je niet vertellen welke plant het best scoorde op het vlak van luchtvochtigheid. Als je eens googled op de naam Wolverton zul je ook wel het een en ander vinden.

za, 09/01/2010 - 23:38
Renate_

We hebben geen radiatoren :-) (vloerverwarming!) en bakjes water overal op de grond neerzetten zie ik niet zitten.... dat gaat geheid mis en overal plassen water is niet zo goed voor de vloer!

Maar goed. Planten met grote, zachte bladeren. Zo'n kamerlinde ziet er best mooi uit, en alocasia's heb ik altijd al mooi gevonden (maar ze gingen altijd snel dood...)

Dat boek klinkt goed! Onze bibliotheek heeft het niet, maar misschien bij de Slegte. Ik ga op zoek.

zo, 10/01/2010 - 10:26
monet

Je hebt anders ook zo'n luchtzuiverende bollen (bio 5, fresh air globe)in de handel (bij mij in brico) Die zouden de lucht zuiveren, luchtvochtigheid verhogen en verspreiden een geur.
meer info https://tinyurl.com/y5x48w7p

Planten die veel verdampen zijn planten met fijne bladeren, met groot oppervlak. De beste plant qua verdamping en luchtzuivering volgens Wolverton zou de Chrystalidocarpus lutescens zijn.

zo, 10/01/2010 - 10:46
Hendrik Jan

Planten zelf verhogen niet de luchtvochtigheid, een plant die veel verdampt (dun blad) groeit in een vohtige omgeving en plant die weinig verdampt groeit in een drogere omgeving.
Een hogere luchtvochtigheid bereik je door water toe te voegen; bakjes water of een soort sproeisysteem (te koop bij bijv. parketleveraciers).

zo, 10/01/2010 - 12:42
D_SDennis

Het is inderdaad waar dat de verdamping van planten wordt aangepast aan de hand van de luchtvochtigheid van de omgeving. Planten met dunnere bladeren zijn door evolutie vaak aangepast aan omstandigheden waar de lucht van nature al vochtig is. Zo ook voor planten uit drogere omgevingen. Maar om te kunnen leven, functioneren en assimileren moet er nog steeds een minimale stroom aan vocht plaatsvinden. En voor dunbladige planten is dit nog altijd meer dan bij planten met dikker, wasachtig blad.

ma, 11/01/2010 - 09:02
tekenaar

Als je echt een hoge luchtvochtigheid wilt: tropische waterplanten! Maar dat moet wel je hobby worden, als je het alleen voor luchtvochtigheid doet, wordt het een ellende.

Wat ik bedoel: een groot tropisch aquarium, liefst van boven open, met los erboven hangende lampen en een relatief hoge watertemperatuur (26-28 graden) geeft een flinke verdamping. Maar vraagt uiteraard wel onderhoud en het kost tijd om feeling te krijgen voor aquariumhouden. Vis hoef je er niet echt in te zetten, en planten feitelijk ook niet voor die verdamping, maar is m.i. wel mooier :-)

ma, 11/01/2010 - 09:06
lily-anne

je kan ook regelmatig wat was in huis laten drogen op een droogrekje of een stoomgenerator strijkijzer kopen , dat verbruikt( verdampt ) ook heel wat water.Je zou ook dagelijks je planten wat kunnen besproeien met een fijne vernevelaar voor planten - wat ook nog kan, is planten voor hydrocultuur kopen - die staan dan in bakken met argex of dergelijke en die korrels zorgen ook voor verdamping . Planten krijgen dan op die manier ook een continu verdamping van het oppervlak - planten groeien daar heel goed in .Uiteraard kan je dan voor de keuze van de planten zorgen dat je planten neemt die dunne en slappere bladeren hebben en die dus meer vocht nodig hebben en verdampen . In die bakken staat een soort peilstok waar je ziet of je water moet bijvullen of niet .Ook regelmatig vloeibaar voedsel geven natuurlijk .Succes en laat eens weten hoe je het hebt opgelost hé- Laat het je een troost zijn , ik denk dat het beter is , dat je huis te droog is dan te vochtig - te droog kan je altijd vochtiger maken , maar te veel vocht is veel moeilijker om op te lossen denk ik .
groetjes Lily-Anne

Onderwerp gesloten