Mandarijnplant op hydrocultuur

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 08/01/2009 - 15:02
humaxima

Mandarijnplant op hydrocultuur

Hoi allen,

Ik heb in mei 2008 een mandarijnplant op stam en potaarde gekocht.
Aangezien ik een hydrocultuur liefhebber ben heb ik deze plant omgeturnd tot hydrocultuur. Vanaf mei 2008 tot nu heeft de plant het overleefd. Allen merk ik de laatste tijd dat merendeel wat oudere blaadje en nu ook wat nieuwe blaadje eraf vallen.

Was het wel verstandig zo'n plant uberhaupt op hydro te zetten of is het niet verstandig een sinasappel/manderijboompje op hydro te zetten, omdat deze het op hydro niet goed doen en niet bloeien enz.

Of moet ik het weer overplanten in potaarde nu het nog kan, voordat de plant misschien dood gaat of zijn dit gebruikelijk verschijnselen in de winter met zo'n plant in huis?

gr. Jerry

do, 08/01/2009 - 16:16
RdB

Als d eplant al in mei op hydro is overgezet is hij allang gewend, terugzetten lijkt mij dan ook geen optie. Verder heb ik met deze soort geen ervaring.

Ruud

do, 08/01/2009 - 19:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zeker niet terugplanten in aarde, zoals boven al vermeld werd. De plant heeft allang waterwortels gevormd en is daardoor nu het meest geschikt om door te gaan op hydro.
Waarom de plant nu blad verliest, is me niet duidelijk, maar je geeft ook geen gegevens over standplaats, voeding en hoevaak je water bijvult. Graag eerst daarover meer info voor we verder advies kunnen geven.

do, 08/01/2009 - 23:54
humaxima

Hoi,

De plant staat zeg maar een meter van de schuifpui vandaan en de lamellen zijn s avonds gesloten. Ik besproei de plant met deze cv intensieve periode (droge lucht) bijna elke dag een beetje.
Plant staat dus niet direkt in zonlicht of soms heel kort in de zomer.
Ik heb speciale vloeibare hydrovoeding, die ik volgens de voorschriften bij iedere gietbeurt toe dien. (of moet ik juist in de winter veel minder voeding geven?) Mijn andere planten (palmen) krijgen dezelfe dosering en die doen het prima.
Ik geef de plant net zoveel water als anders, gewoon bijvullen nadat de meter gezakt is.

Had dacht ik ook ergens gelezen dat bloeiende planten minder vaak en kort bloeien op hydro, zal dat ook voor deze plant gelden vraag ik mij af (zodat deze plant geen vruchtjes kan dragen)

vr, 09/01/2009 - 00:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

In de winter zou ik zeker op een minder lichte plaats geen voeding toedienen. De plant zou nu een rusttijd nodig hebben en door de voeding jaag je de plant juist op. Een meter vanaf het raam is in de winter te weinig licht.
Eigenlijk zou de plant nu koeler moeten staan met wat minder frequent water, zonder voeding.
Dat planten op hydro minder zouden bloeien is een fabeltje; bij een goede verzorging en standplaats kan de bloei zelfs rijker zijn.

vr, 09/01/2009 - 12:50
humaxima

Ik zal de voeding terugdraaien. Betekent dat helemaal geen voeding in de winter?
Moet het waterreservoir nu lager staan met water geven dan?

In een koelere kamer plaatsen bij het raam, zou dat een optie zijn of kan ik het beter nu niet verplaatsen?

vr, 09/01/2009 - 13:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

In een koelere kamer mag het waterniveau zeker omlaag.
Als de plant weer hergroei vertoont, dan kun je weer voeding gaan geven.

za, 10/01/2009 - 17:45
benb

Jerry,

Een vraagje: is het een echte mandarijn of een kamersinaasappeltje? Dat maakt nogal verschil. Als je het blad van een mandarijn kneust, ruik je ook de geur van mandarijn. De vruchten van het kamersinaasappeltje zijn ook een stuk kleiner als van een mandarijn en hebben een heel gladde schil.
Op de plant sproeien zou ik niet doen. Dat zorgt juist in de winterperiode als hij binnen staat voor extra bladval.
Beter is dan om de pot op een grotere schaal te zetten met water erin dat dan langs de plant kan verdampen.(Uiteraard niet de pot met gaatjes onderin.)
Overzetten in potgrond zou ik niet meer doen, hij moet dan zoals anderen ook al melden helemaal nieuwe wortels aanmaken.

Groetjes, Ben.

vr, 23/01/2009 - 16:20
noud

Ik kan alleen maar vertellen hoe ze hier op madeira groeien.
De mandarijnen alsook de sinaasappels dragen nu (dec en jan) hun vruchten, terwijl de groei stilstaat. Het is hier vanaf november tot en met februari echt regenseizoen. Hetgeen betekent bakken met water maar ook wel veel zon. In maart gaan ze weer groeien en dan regent het regelmatig, maar dan is de temperatuur echt beduidend hoger (gem in de nacht zo´n 16 graden en overdag zo´n 23) Vanaf Mei is het hier droog met haast geen regen tot september-oktober. Het merendeel van de bomen wordt hier niet extra bewaterd. Maar als er een week of 3 veel zon is en helemaal geen regen of dauw dan wordt er nog wel eens een keer flink water gegeven als ze in een tuin staan. Bij het huis wat we hier kochten stonden 3 sinaasappelbomen (zijn eigenlijk struiken, want ze hebben wel veel stammen hier als ze voor de pruductie worden gebruikt). Die hadden nooit extra water gehad en droegen vrucht bij het leven. Dus die overleefden op alleen het regenwater wat nu in de winter overvloedig valt. Als het regent in de zomer is de bodem zo ontzettend uitgedroogd en redelijk ondoorlatend (vulkanisch) dat planten daar niet veel aan hebben omdat het water er gewoon overheen wegloopt.

Onderwerp gesloten