goudwindes ook overdag op stap?!

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 08/01/2009 - 17:55
wolf60

goudwindes ook overdag op stap?!

Onlangs meldde iemand dat zijn vissen 's nachts onder het ijs rondzwommen. Ik zag daarnet ook een flink aantal goudwindes vlak onder het ijs, maar dan overdag tegen 4 uur! Moet ik me zorgen maken? Ik heb een ijs-vrij-houder in de vijver. Er is een wak van plm. 30 cm doorsnede.
Jeannette

do, 08/01/2009 - 22:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lijkt me niet nodig om je zorgen te maken. In koud water kan veel zuurstof oplossen en de behoefte aan zuurstof van de vissen is gering omdat hun stofwisseling op een laag pitje staat. Is de ijsvrijhouder een luchtpompje? Ik zie de laatste dagen hier geen vissen meer. Sinds de tijdelijke dooi is het doorzicht vertroebeld en ligt er bovendien wat sneeuw op het ijs.
Zo'n bellenblaas wak wordt ook door de vogels benut. Behalve eruit drinken nemen merels ook nog af en toe een bad. Ik moet er niet aan denken.

do, 08/01/2009 - 23:59
wolf60

Nee, het is zo'n piepschuimen geval. Ik ben een beetje overvallen door de winter, hier in het westen vriest het zelden zo als nu. Het ijs is wel verminderd doorzichtig, maar die knalgele ruggen zie je goed in de zon. Dus ik moet me geen zorgen maken...?

vr, 09/01/2009 - 17:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Weet ik ook niet, maar ik denk dat het wel losloopt Probeer het wak in ieder geval open te houden, zodat er lucht kan uitwisselen. Als er een stopcontact in de buurt is, zo'n pompje met drijver, slangen en luchtsteentje koop je voor €10. De poreuze steen dan op 20 cm diepte in het water laten hangen. Hier vriest het af en toe -11 °C, maar het wak blijft desondanks open. Mijn buren hebben geen wak in hun vijver en daar zijn de vissen ook nog in leven ondanks de dikke ijslaag.
Een ander optie is om een deel van het water eruit te scheppen of te pompen, zodat er een luchtlaag onder het ijs komt. Dit verbetert de zuurstofuitwisseling en zorgt tegelijk voor een effectieve isolatie die verder bevriezen tegengaat.

vr, 09/01/2009 - 19:52
lelie123

Ook mijn vissen zie ik onder het ijs zwemmen en heb geen wak (ben de strijd met ijs aan het verliezen). Jarenlang heb ik een gigantisch grote vijver gehad en niet eens zo diep en heb nooit een wak gehad maar vond wel 2 ingevroren vissen. Mijn vrees blijft dus altijd maar de vissen zwemmen wel los .
Als de vorst echt doorzet dan ga ik met een hete pan op het water (proberen)
voor een wak en haal er dan water uit om een luchtlaag te krijgen tussen het wateroppervlak en het ijs. Of is een hete pan geen goed idee?
Gassen hoeven hier niet te ontsnappen want de bodem is schoon en dat stelt me wel weer gerust.
Lotte.

vr, 09/01/2009 - 23:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik vrees dat een hete pan nu te lang duurt en veel energie vergt.
Maar er is hoop, want het ziet er naar uit dat vanaf zondag definitief de dooi inzet.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag