Olifantsoor

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 25/05/2006 - 17:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Olifantsoor

Ik heb sedert een goeie week een nieuwe kamerplant, nl. een olifantsoor of Alocacia. Mooie plant met prachtige bladeren.

Sedert enkele dagen komen er bruine vlekken op de bladeren voor, maar drupt de plant ook. Continu worden aan het uiteinde van het blad doorzichtige druppels gevormd. Onder één bald ligt al een hele plas.

Deze kamerplant hebben wij cadeau gekregen, ik zou niet graag hebben dat ze stuk gaat. Weet iemand wat het probleem is en hoe we het kunnen verhelpen?

Alvast bedankt!

do, 25/05/2006 - 19:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Minder water geven zorgt dat het druppelen(guttatie) stopt.

di, 06/06/2006 - 12:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb al jaren deze planten en in het begin keek er ook vreemd van op. Ze stonden op een glazen tafel waar zich in verloop van tijd gewoon hele kalkkringen gingen vormen van het water.

Ik heb nu een nieuwe en die doet het ook, al vind ik het ook best een mooi gezicht om te zien, het heeft wel iets tropisch. Ook krijg ik er steeds nieuwe stekjes van die door de hele kamer staan inmiddels.

Maar ook al staan ze kurkdroog...ze druppen toch. Het lijkt wel alsof de plant het water voor reserve houdt. Als een enkele keer een blad topzwaar wordt en afbreekt dan staat er tussen de stam en de tak ook water, ook als de grond helemaal droog is.

Het is misschien geen antwoord op je vraag, maar na jaren druppen doen ze het bij mij zo goed dat de kamer er vol van staat, dus ik zou niet bang zijn dat hij het niet overleeft. Mijn ervaring is dat het een zeer sterke plant is.

Trouwens nog een vraagje; ik zag hem ooit eens in Monaco zeer groot buiten staan bij een soort van watervalletje. Ik heb het idee dus dat deze planten ook buiten kunnen of is dat alleen bij een tropisch/warm klimaat? Kan iemand mij aan dat antwoord helpen?

Bedankt hoor!

wo, 07/06/2006 - 02:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

In Monaco vriest het zelden en misschien wordt ie dan wel ingepakt tegen de kou. Monaco is sub-tropisch.

wo, 01/11/2006 - 03:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Planten gewoon buiten in de border of waar dan ook in de volle grond zetten. Groeien in no time uit tot een hele grote plant. Bij mij in 1 zomer stengels van ruim 1,5 meter, bladeren ruim 1 meter. ( 4 bladeren totaal, maar dan wel erg groot). Wel voor de vorst binnenhalen; 1 graadje vorst en de plant is snot. Heb de planten op 31 oktober binnen gehaald, niets aan de hand. Wellicht een probleem waar zo'n ineens grote plant binnen neer te zetten. Beetje zachte overgang naar drogere en warmere kamer is verstandig. Ook als wat duurdere 1 jarige buitenplant te beschouwen. Wel zielig natuurlijk.

zo, 16/09/2007 - 17:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo,
sinds een paar maand heb ik een mooie olifantsoor in de huiskamer staan.
Helaas maakt die lelijke vlekken op mijn houten vloer.
Ik vind het zonde om de plant te moeten wegdoen omdat ik die zo mooi vind, maar aan de andere kant maakt ze mijn houten vloer wel helemaal kapot.
weet er iemand raad?

Onderwerp gesloten