stekken Rhaphidophora

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 13/08/2010 - 00:12
dijkm

stekken Rhaphidophora

Beste forumleden,

Ik heb een mooie Rhaphidophora, die in de tuincentra ook wel wordt verkocht onder de naam Scindapsus. Ik wil deze graag stekken maar tot nu toe is dit zeer succesloos. Volgens mijn kamerplanten boek moet dit een van de makkelijkst te stekken planten zijn :-).

Ik heb van de lange scheuten een kopstek met luchtwortel genomen. Deze in grond geplaatst en besproeid met regenwater. Ik heb het geprobeerd met plastic er over en zonder. Verder uit de zon gehouden. Wat doe ik verkeerd? De stekken hangen binnen no time slap al moet ik zeggen dat ze wel groen blijven.

Mariel

vr, 13/08/2010 - 01:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Neem je stekken niet te groot; 2 bladeren met de hoofstengel is voldoende. Toppen zijn minder geschikt; ze zijn vaak te jong en gaan snel slaphangen.

Overigens is de juiste naam, na Scindapsis, Rhaphidophora, tegenwoordig Epipremnum pinnatum.

vr, 13/08/2010 - 13:47
dijkm

Bedankt voor je snelle reactie weer!

Ik heb inderdaad stekken met 1 of twee bladeren maar wel jong want dit zijn immers de uiteinden van de ranken. Als ik oudere stukken gebruik betekent dat dat ik een groter stuk van de rank moet halen waarbij ik het laatste stuk niet kan gebruiken...toch? Anders wordt het slechts een bladstek (zonder luchtwortel) maar volgens mij werkt dat niet.

Mariel

vr, 13/08/2010 - 18:31
pevano

Ik heb die dingen vroeger veel gestekt, weliswaar op een kwekerij.
Een stek is een blad en een stukje stengel. Stop er een stuk of wat in een pot. De stengel moet wel een stukje boven de grond blijven, uit de bladoksel zal een nieuwe scheut komen. De grond bij het stekje iets aanduwen voor een goed contact met de grond. Dan de boel vochtig maken.
Waar het dan om gaat is temperatuur en luchtvochtigheid. Dat laatste is makkelijk te doen met een plastic zak.
Binnen een paar weken zullen er wortels komen.

Peet

vr, 13/08/2010 - 22:51
D_SDennis

Een kopstek op een glas water is ook altijd een succes.

zo, 15/08/2010 - 21:42
dijkm

Super, dan ga ik dat eens proberen! Bedankt voor jullie reacties!

Onderwerp gesloten