zwarte beestjes op mijn plant

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 21/01/2006 - 14:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

zwarte beestjes op mijn plant

Hallo,
Ik heb 1 plant die het de afgelopen zes jaar bij mij heeft overleefd. Tot voor kort had ik geen moeite hem in leven te houden. Afgelopen maand ben ik in het buitenland geweest. Toen ik terugkwam, had een vriendin van mij heel lief een bosje tulpen in mijn kamer gezet. Ik ben bang dat de tulpen echter kleine zwarte beestjes met zich mee brachten. Die zitten nu bovenop de bladeren van die ene plant. Er zaten er ook een paar op de tulpenbladeren.
De beestjes zijn 1 tot 1,5 mm lang en heel dun. Ze zijn grijs met zwart, in hetzelfde patroon als een honingbij geel met zwart is. Op de onderkant van de bladeren zitten groepjes witte kleine dingetjes. Dat zijn denk ik geen beestjes, ze bewegen namelijk niet. Maar ik heb ze nooit eerder op de plant gezien.
De bovenkant van de bladeren is aangetast, misschien wel aangevreten, maar er zitten geen gaatjes in. De afgelopen week zijn er drie bladeren afgevallen, terwijl er normaal maar eens in de twee a drie weken een blad afviel.
Ik heb mijn plant op het balkon gezet, omdat ik bang ben dat de beestjes anders op mijn andere plant gaan zitten.
Mijn vraag is: wat is er met mijn plant aan de hand? valt er nog wat te redden en zo ja hoe dan?
Ik zal degene die mij kan helpen eeuwig dankbaar zijn.

Annemarieke

do, 26/01/2006 - 22:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
misschien komt deze reactie te laat, het zal nu wel erg koud zijn op het balkon.
Mogelijk heeft je plant last heeft van trips( 1 tot 2 mm groot zwartbruin, dwarsgestreept) een ongedierte dat het oppervlak van de bladeren aantast door zuigen en zilverwitte uitwerpselen achterlaat op de bladeren. Trips leeft in een warme vochtige omgeving en is te bestrijden door te bespuiten met een middel tegen bladluizen dat pyrethrum bevat.

vr, 27/01/2006 - 11:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dag groenfan,

Die zwarte beestjes voldoen wel aan uw beschrijving. Het balkon was niet zo'n goed idee achteraf, mijn plant is helaas bevroren. Komend weekend neem ik waardig afscheid.

Mochten er ooit nog trips voorkomen op een andere plant, dan weet ik nu in ieder geval wat ik moet doen. Dus toch heel erg bedankt.

Annemarieke

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag