Acer-kruising???

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 01/04/2008 - 20:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Acer-kruising???

Hallo mensen,
ik denk dat ik een kruising heb van Acerinfo-icon platanoides(noorse esdoorn) en Acer campestre (veldesdoorn)

Ik heb een tijd bij een hovenier gewerkt en we moesten een hele grote tuin renoveren. er stonden verschillende esdoornsoorten in de buurt en er stonden echt heeeeel veel zaailingen. ik heb er verschillende meegenomen die afweken, bont blad, bijna wit blad en gevlekt blad. ook heb ik er 2 meegenomen, waarvan ik denk dat het een kruising is tussen 2 soorten. is dit mogelijk?

omdat t blad van een acer platanoides puntige lobben heeft en een campestre ronde lobben. en bij die van mij zit het er tussenin. ook zijn de bladsteeltjes behaard(campestre) wat bij platanoides niet het geval is.

wat mij ook opviel was de herfstkleur. bij A. campestre is de herfstkleur gewoonlijk geel en A. platanoides rood. bij de zaailing oranjerood.

Nog een ander geval:

n keer in een arboretum geweest en een zaailingetje(foei!) van een japanse esdoorn meegenomen. toen hij ging uitlopen zag ik dat het blad totaal anders was. er stonden daar A. palmatum en A. japonicum cultivars en bij de zaailing die ik heb meegenomen zijn de bladeren 11-lobbig (palmatum 7-lobbig en japonicum 13-lobbig.) ook zijn de bladsegmenten langgerekt (palmatum)

m.v.g.

Jeroen (planten-enthousiasteling)

di, 01/04/2008 - 20:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Esdoorns kruisen vaak, meestal echter binnen dezelfde secties.

Acerinfo-icon platanoides en Acer campestre zijn beide vertegenwoordigers van de sectie Platanoidea.
Maar ook Acer cappadocicum (tamelijk frequent aangeplant, wel eens in grote tuinen) zit in die sectie.
De kruising tussen Acer campestre en Acer cappadocicum noemt Acer ×zoeschense.
Zonder afbeelding en meer gedetailleerde beschrijving, is het uiteraard onmogelijk om te gissen of je een kruising hebt, en tot welk taxon die dan behoort, maar bovenstaande is één van de mogelijkheden.
Een kruising tussen Acer campestre en Acer platanoides heb ik nog niet gezien, daar kan ik niet op antwoorden.

Acer palmatum en zijn subspecies kruisen onderling dat het een lieve lust is. Het is op zich al een uiterst variabele soort. Dus in een arboretum met verschillende Acer palmatum ondersoorten, kan je daardoor alleen al een uitgebreid gamma van kruisingsproduct hebben bvb.

Acer palmatum kruist oa met Acer shirasawanum, Acer sieboldianum en Acer pseudosieboldianum.

Acer japonicum kruist oa met Acer circinatum en Acer pseudosieboldianum.

Een arboretum met verscheidene soorten uit de Palmata sectie, kan dus nogal wat mogelijkheden aan hybridogeen materiaal opbrengen.

Zaden meenemen uit een collectie, voor zover je de toelating hebt, is daarom weinig zinvol als je een soort echt exemplaar wilt opkweken.
Proeven dien aangaande worden zeer uitvoerig gedaan en resultaten kan je ondermeer gaan bekijken bvb in de Esdoorn Collecties van Westonbirt en ook Rogow arboretum enz.

di, 01/04/2008 - 20:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

dankjewel voor de snelle reactie. ik ben al vanaf klein af aan zeer gefascineerd door de verscheidenheid in bladvormen en kleuren van het geslacht Acerinfo-icon. ook heb ik heel wat jonge planten staan veelal uit gevonden zaden opgekweekt.

groetjes, jeroen

Onderwerp gesloten