Alweer een vraag : Jasmijn

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 20/08/2011 - 20:17
greengreenie

Alweer een vraag : Jasmijn

Oftewel Boerenjasmijn.

Omdat mijn tuin achteraan eindigt in een punt,(en klinkers als ondergrond!) zette ik daar de grootste pot die ik kon vinden en plantte een (Boeren)jasmijn.
Maar nu zijn we jaren verder en die heeft nog nooit gebloeid en ziet er niet echt super uit.

Alweer een vraag : Jasmijn
za, 20/08/2011 - 20:19
greengreenie

Echter, onderaan maakt hij volop nieuwe bladeren.
Nu wil ik hem in de volle grond zetten, maar ik heb eigenlijk geen idee welke soort het is, dus ook niet hoe groot en breed die gaat worden.
Zou ik hem snoeien tot de nieuwe bladeren en kan ik hem dan inperken zodat hij max 3 m hoog en 1m diameter blijft?

Alweer een vraag : Jasmijn
zo, 21/08/2011 - 09:37
tuinprins

De boerenjasmijn (Philadelphusinfo-icon) kan goed gesnoeid worden. Doe dit direct na de bloei want als je in de herfst of winter snoeit knip je alle bloemen voor het volgend jaar weg (als de plant ze tenminste aanmaakt!).

Er zijn vele verschillende soorten boerenjasmijnen, van laag (1 meter) tot wel 5 meter hoog. Wat voor soort jij hebt is zo niet precies te zeggen maar ga er vanuit dat het een hoger wordende soort is. Een maximale hoogte van 3 meter en een breedte van 1 meter moet volgens mij haalbaar zijn mits je jaarlijks na de bloei terugsnoeit.

Gegroet, de tuinprins

zo, 21/08/2011 - 10:05
greengreenie

maar zou ik hem tot aan de nieuwe takken en bladeren snoeien of ook de rest behouden?

zo, 21/08/2011 - 18:40
tuinprins

Je kunt deze boerenjasmijn radicaal terugsnoeien maar de vraag is of het nu hiervoor de juiste tijd is. Als reactie op sterke snoei produceert de boerenjasmijn talrijke nieuwe scheuten die m.i. onvoldoende afrijpen voor de winter. In een strenge winter kunnen deze scheuten dan sterk invriezen. Beter is het om de plant in het voorjaar sterk terug te snoeien maar ben er op bedacht dat de nieuwe scheuten dan te maken krijgen met een massale aantasting van zwarte bonenluis. Bestrijding hiervan lijkt mij raadzaam en kan met relatief onschuldige middelen.

Ik zou de plant in ieder geval nu al in de volle grond zetten zodat de plant al voor de winter goed vast wortelt. Na de winter kun je dan de plant sterk terugsnoeien.

Gegroet, de tuinprins

ma, 22/08/2011 - 19:18
greengreenie

O ja, die zwarte luis herinner ik me nog van in een vroegere tuin, ellendig was dat, maar toen verscheen er altijd als bij toverslag een rood kevertje dat die luizen at

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag