beukeboom

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 28/07/2007 - 12:21
verheyenm

beukeboom

Wij zouden onze beuk willen verplaatsen maar weten niet goed hoe beginnen en of het haalbaar is. Hij moet er zowieso weg maar ik had hem het liefst verplaatst. 1 meter van de grond heeft hij een omtrek van 54 cm en hij is ongeveer 5meter hoog en +/- 25jaar oud. (Heb hem zelf gekweekt uit een beukenootje) Wie geeft er mij raad?

beukeboom
za, 28/07/2007 - 15:47
leonardo48

Ik kan me goed voorstellen dat je de boom wilt behouden omdat je hem zelf hebt opgekweekt! Omdat het naar jouw schatting een 25 jarige boom is is de wortelkluit al erg groot, vooral in de breedte. De beste manier om de boom veilig te verplanten is denk ik dat je ervoor zorgt dat je een hoeveelheid kluit laat zitten die ongeveer de spanwijdte van de boom zelf heeft. Dat is nogal een omvang en het beste kan dat gebeuren door een deskundige op dat gebied. Als de boom kleiner was geweest, bijvoorbeeld met een kruinbreedte van ongeveer twee meter, dan had je het nog zelf kunnen proberen, maar mij lijkt het dat de boom daar nu te groot voor is.

De wintermaanden zijn daar het beste moment voor, en hoe eerder in het winterseizoen hoe beter (november bijvoorbeeld) zodat de boom in de natte periode voldoende kans krijgt aan de nieuwe grond te hechten.

Maar misschien heeft een ander forumlid een betere suggestie?

In ieder geval: succes!

Onderwerp gesloten