boom snoeien

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 21/08/2011 - 22:02
Roosj02

boom snoeien

Sinds enkele jaren heb ik een acerinfo-icon boom in de tuin staan, genaamd de 'crimson sentry' oftewel de 'rode noorse esdoorn'.
Vorig jaar heeft een tuinman in het voorjaar deze boom voor de eerste keer heel mooi rond geknipt (gesnoeid).
Dit jaar zitten er hele lange uitschieters (zie foto).

Ik geloof niet dat ik deze boom wederom rond moet snoeien, want dan wordt hij in omvang nooit groter en krijg ik er geen schaduw van.

Deze uitschieters worden n.m.m. flinke takken wanneer ik ze laat zitten. Is dat de bedoeling of moet ik deze uitschieters bijvoorbeeld voor de helft terugsnoeien en dan toch een rond model aanhouden.
Of deze takken NIET snoeien wanneer ik een boom wil die de hoogte in groeit?

boom snoeien
ma, 22/08/2011 - 12:05
WiPe

Ik begrijp helemaal niet waarom je tuinman deze boom 'mooi' rond geknipt heeft. Deze cultivar is zuilvormig, smal opgaand dus. Dat is dus niet de beste boom om veel schaduw te krijgen. Dan ben je meer met een varieteit als Acerinfo-icon platanoides 'Crimson King'.
Je laat best de takken gewoon doorgroeien. Als je takken ziet met ingegroeide schors, de zogenaamde plakoksels, dan haal je die er best uit.
En zorg voor een enkele doorgaande kop.

ma, 22/08/2011 - 15:33
daucus

Ik vraag me af of die tuinman wel verstand er van heeft, want acerinfo-icon moet je juist in het najaar
snoeien, in het voorjaar kunnen de bomen flink gaan bloeden , wat de boom flink kan verzwakken.
Niet in het voorjaar dus

ma, 22/08/2011 - 18:06
WiPe

Het najaar is ook al te laat. Esdoorn snoei je beter in de zomer.

di, 23/08/2011 - 18:55
Roosj02

Zeer bedankt: hier kan ik mee verder. Ik kan dus nu al (augustus) eventuele plakoksels verwijderen (gegoogeld) en verder laat ik de boom groeien zoals hij dat wil. Maar wil je nog even uitleggen hoe ik een doorgaande kop krijg? Wat bedoel je daarmee?

di, 23/08/2011 - 22:17
WiPe

Aangezien het om een smal opgaande zuilvorm gaat kun je best een tak uitkiezen die recht omhoog groeit. Dat moet dan de doorgaande stam vormen. Takken die naast deze doorgaande stam groeien kan je ofwel inkorten ofwel weg knippen. In het onderste deel van de kruin (dat je tuinman zo fantastisch in bolvorm gesnoeid heeft)kan je eventueel een aantal takken wegknippen zodat dat deel terug iets meer open komt.

Maar ik vind het heel erg moeilijk om snoeiadvies te geven over een boom die ik niet gezien heb. In principe zou de snoei moeten gericht zijn op het ondersteunen van de natuurlijke groeivorm van de boom. Probeer dus te zien hoe de boom zich van nature wil ontwikkelen en haal eventuele probleemtakken weg.

wo, 24/08/2011 - 13:03
satomi

Die 'tuinman' zo snel mogelijk inruilen voor een beter exemplaar.

Het mooist is natuurlijk als de tak die je kiest om een harttak van te maken,of doorgaande stam zoals Wipe het noemt, zo veel mogelijk in het verlengde ligt van de al bestaande stam. Anders komt er zo'n rare knik te voorschijn in de winterperiode.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag