Conifeer 1,5 meter kleiner maken?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 29/06/2009 - 13:02
erwin Poell

Conifeer 1,5 meter kleiner maken?

Hallo,
Op mijn grond heb ik 7 coniferen staan (Levensboom). Het zijn de normale, groene die iedereen wel in zijn tuin heeft staan. Deze vormen een haag die ong. 4 meter hoog zijn. Boven lopen ze wat puntig uit. Ze staan ong 90 cm van elkaar af, gezien vanuit de stam.
Mijn buurman gaat nu (vandaag) op de grens van mijn-zijn grond een fundering leggen waar een muur van 2 meter hoog komt. Mijn coniferen staan dan zo'n 20 cm van de muur af. De wortels lopen ook op zijn grondstuk. Deze worden nu kapot gemaakt door het graven van de fundering.

Als ik nu deze coniferen een stuk kleiner maak, vangen ze niet zo veel wind en staan ze wat stabieler omdat ze nu een deel wortels missen. Kan ik zomaar een deel uit de top verwijderen in deze tijd? Hebben mijn coniferen een kans van overleven?
Ik ben gisteravond al begonnen met flink water te geven. Dit zal ik de komende tijd blijven doen.

Alvast hartelijk dank voor uw reactie.
Erwin

ma, 29/06/2009 - 15:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ken de situatie niet, maar denk dat de coniferen in de toekomst toch problemen zouden gaan geven, ook zonder muur, omdat ze maar blijven groeien.
Nu wil je ze inkorten vanwege de te metselen muur.
Als dat goed gebeurt en dat neem ik aan, dan is een ommuurde tuin een fijn bezit. En als ik het mij voorstel, dan zou ik het eens zijn met mijn buurman als hij ook een tuinliefhebber is en niet per ongeluk een oud ijzer verzamelaar en dan zou ik de coniferen helemaal weghalen en de tuin opnieuw inrichten.
De coniferen inkorten kan nu wel, gewoon afzagen, maar ze worden er niet mooier van. De wortelbeschadigingen zijn erger dan de bomen inkorten.
Twintig centimeter van de muur is niet veel.

Frans

ma, 29/06/2009 - 20:48
Hendrik Jan

Coniferen 1,5 meter inkorten lijkt mij een niet zo'n goed idee, ziet er niet uit en wordt ook niets meer (de bovenkant blijft lelijk en de verhouding klopt niet meer.
Met het bouwen van die muur (fundament) worden de wortels beschadigd, krijgt de achterkant geen licht meer en als u later de haag wilt gaan verwijderen loopt u kant om het fundament van de muur van de buurman te beschadigen.

di, 30/06/2009 - 00:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik sluit me aan bij het eerste advies, Coniferen weghalen en bijvoorbeeld klimop tegen de muur planten (wintergroene Hederainfo-icon in variëteiten en/of bladverliezende wingerdsoorten zoals de fraaie Parthenocissusinfo-icon henryana).

di, 30/06/2009 - 01:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mag je haagconiferen op een erfscheiding eigenlijk wel zo hoog laten worden, terwijl een schutting of gemetselde muur volgens algemene geldende bepalingen niet hoger dan 2 m mag zijn?

di, 30/06/2009 - 15:18
erwin Poell

Bedankt voor jullie reacties.

Ik zal eens kijken hoe het afloopt met mijn boompjes. Eruit halen kan altijd nog.

Onderwerp gesloten