Hedera hibernica giftig?

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 18/03/2011 - 18:40
Heavenly Kids Care

Hedera hibernica giftig?

Is de klimop plant Hederainfo-icon hibernica giftig voor kleine kinderen?

Graag deskundig advies gezien ik een kleinschalige kinderopvang run.

Met vriendelijke groet,
Heavenly Kids Care

vr, 18/03/2011 - 20:32
rubo

Deze Hederainfo-icon geeft in het late najaar bessen die in januari rijpen (donker kleuren).
Deze bessen zijn voor de mens giftig.

Over dit onderwerp lopen binnen dit forum de meningen nogal uiteen.
Moet je giftige planten (of beter gezegd: planten met giftige delen) nu wel of niet in een kindvriendelijke tuin zetten.
Het risico niet aangaan of de kinderen er mee om laten gaan.
Er zijn voor- en tegenstanders maar de enige die dit bepaald ben jij.

Wat ook kan is wel aanplanten maar in de winter de trosjes met bessen eruit knippen.
Of je dit voldoende vind moet jezelf inschatten.

vr, 18/03/2011 - 20:35
RdB

Ach, met zo'n naam zou ik me nergens druk over maken!

Ruud

za, 19/03/2011 - 00:27
tuinprins

Volgens mij worden kinderopvangbedrijven onderworpen aan bepaalde keuringen. Op de punten waarop wordt beoordeeld staat ongetwijfeld het item 'giftige planten'. Aangezien de 'keurmeesters' meestal geen bal verstand hebben van planten en afgaan op lijsten die zij op internet vinden kun je er donder op zeggen dat een kinderopvangbedrijf waar klimop staat geen goedkeuring krijgt van de keuringscommissie.

Klimop is licht giftig maar je valt er echt niet dood van neer als je een hapje van neemt. Je moet er heel van eten wil je buikpijn krijgen en het smaakt nog smeriger dan spruitjes dus veel zullen de kids er wel niet van eten.

Auto's maken in Nederland onder jonge kinderen diverse slachtoffers waaronder dodelijke(i.t.t. klimop). Is het niet verstandig een wet te maken waarin staat dat auto's 100 meter uit de buurt van een kinderdagverblijf moeten blijven?

Gegroet, de tuinprins

za, 19/03/2011 - 22:10
rubo

Tuinprins,
Dat van dat autoverbod binnen 100 m bij een school zou steekhoudend zijn als ook die aanrijdingen met kinderen binnen die 100 m zou gebeuren.

Wat die bessen van de Hederainfo-icon aangaat ben ik direct met je eens. Die zijn dermate vies dat een kind daarvan geen hoeveelheden van gaat eten. En alleen van grotere hoeveelheden krijg je buikpijn en van zeer grote hoeveelheden ga je dood. Maar een kind zal deze hoeveelheid nooit halen.

Probleem is alleen dat degene die de regels opstelt en handhaaft wat minder genuanceerd denkt en de topicstarter zich juist moet richten naar die wetgeving.

zo, 20/03/2011 - 09:18
tuinprins

Mijn antwoord was ironisch van aard, ingegeven door het feit dat veel mensen tegenwoordig op tilt slaan bij de woorden 'giftige planten'. Het lijkt soms wel dat je al ernstig ziek wordt als je naar een 'giftige' plant kijkt. Enige relativering is in deze dan ook zeker op zijn plaats.

Gegroet, de tuinprins

zo, 20/03/2011 - 23:00
rubo

Nu ik er zo over nadenk weet de topicstarter dat de Hederainfo-icon giftige delen heeft (anders begon ze er niet over). Waarom dan hier de vraag stellen terwijl ze zich in feite moet richten tot de controlerende instanties waar zij me te maken heeft.
Wij kunnen over dit onderwerp wel een mening hebben maar die is voor die peuteropvang totaal niet relevant.
Ik neem teminste aan dat er allang lijsten van gemaakt zijn wat wel en niet mag.

ma, 21/03/2011 - 09:28
Heavenly Kids Care

Goedemorgen,

Allereerst wil ik jullie bedanken voor jullie reactie.
Maar ook één ding even duidelijk maken - ik ben geen kinderopvang maar een zelfstandige gastouder en ik krijg deze week de Risico Inventarisatie van het gastouderburea. De klimop planten heeft mijn partner gekregen voor zijn verjaardag (hij had nl. niks te wensen alleen dat de tuin wat gezelliger zou worden en wat meer privacy zou hebben) - we zijn nl. een paar maanden geleden verhuisd. Dus van die lijsten weet ik af en de Hederainfo-icon staat daar ook op maar met een geheel ander type de Helix. Vandaar mijn onzekerheid bierover - ik wil natuurlijk kunnen vertellen dat deze klimop niet giftig is als ze langs komen - dat ik moeite heb gedaan hier achter te komen en gezien hier mensen reageren die er verstand van hebben - leek mij het verstandig om hier mijn vraag te stellen........wel jammer dat er direct zo'n vooroordeel vermeld wordt............

ma, 21/03/2011 - 16:29
rubo

Merkwaardig dat de hibernica niet genoemd wordt op die lijst en de helix wel.
Maar zoals ik al schreef, deze krijgt dus in de winter trosjes met bessen die giftig zijn.

Ik adviseer je contact op te nemen met het gastouderbureau omdat jij je zal moeten richten naar hun regelgeving.
Mocht het discutabel worden kan je zeggen dat ze zeer vies smaken en je er een behoorlijke hoeveelheid van nodig hebt om er buikpijn van te krijgen.

di, 22/03/2011 - 15:50
Heavenly Kids Care

Hartelijk bedankt voor uw reactie..........ik ga hier zeker wat mee doen en het onderbouwen als de GGD komt inventariseren - het gastouderbureau is inmiddels geweest en heeft geen vragen gesteld van de GGD verwacht ik dit echter wel!

Met vriendelijke groet,
Heavenly Kids Care

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag