Kan ik mijn lijsterbes nog redden?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 16/07/2010 - 15:08
Quirien

Kan ik mijn lijsterbes nog redden?

Hallo, sinds april woon ik in een huis met een tuin waarin een mooie oude lijsterbes staat. Na de droogte afgelopen weken begonnen de bladeren bruin te worden, en nu is bijna al het blad dood. Kan ik hem nog redden? Of is dit normaal voor een lijsterbes in tijden van droogte? De stam is ook begroeid met klimop, heeft dat er misschien iets mee te maken?

vr, 16/07/2010 - 22:55
peterplant

De klimop heeft er niets mee te maken. De lijsterbes kan inderdaad gewoon last hebben van de droogte ( en de klimop drinkt natuurlijk wel een slokje mee). Dat bruin worden van het blad kan een bescherming van de boom zijn: geen blad, weinig water nodig. Als het goed is geeft de boom over een tijdje weer wat nieuw blad en loopt die in de lente weer normaal uit.

Helaas wil het bij lijsterbessen wel eens gebeuren dat ze zomaar ineens het bijltje erbij neergooien of opeens omwaaien. Men denkt wel eens aan uitgestelde onverenigbaarheid ( De plant wordt vaak geënt op een onderstam , maar de vergroeiing is niet altijd goed en de boom kan na tientallen jaren opeens afsterven.

Ik denk ( en hoop natuurlijk) dat de boom alleen last van de droogte heeft gehad. Het enige wat helpt is geduld uitoefenen.

vr, 16/07/2010 - 23:08
Quirien

dank voor je antwoord! zou het nog helpen als ik hem wat zou snoeien?

vr, 16/07/2010 - 23:12
peterplant

Dat kan nooit kwaad, maar als het een oude boom is kom je er moeilijk bij. Omdat de boom nu toch weinig of geen blad heeft verdampt hij toch geen water. Ik zou het zo laten en maar afwachten.

za, 17/07/2010 - 00:28
Quirien

Dan laat ik het maar zo, want hij is inderdaad hoog, en moeilijk te snoeien. Maar ik ben blij dat ik tenminste nog wat hoop kan hebben op een goede afloop!

za, 17/07/2010 - 01:15
tuinprins

Het zou ook schurft kunnen zijn, een ziekte die vaak voorkomt bij lijsterbessen.

Zie bijv.:

https://tinyurl.com/yylkg6hx

https://tinyurl.com/y2s2xfek

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten