Kastanje zonder blad

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 20/08/2007 - 23:56
alia

Kastanje zonder blad

Hallo beste mensen,

Mijn man en ik hebben onlangs een huis met grote tuin gekocht, waarin een mooie, grote, tientalle jaren oude kastanjeboom staat.

Probleem is dat nog maar aan een paar takken van deze inmense boom blad zit. Nu zat er tot voor kort een grote klimop helemaal in/tegen de kastanje vergroeid. Die heb ik met veel moeite (en geklauter) er helemaal uitgetrokken.
Zou het aan die klimop gelegen kunnen hebben dat de boom bijna geen blad meer heeft? En zou dat volgend jaar terug kunnen komen, nu de klimop geheel verwijderd is?

De boom en de bladeren (die er nog aan zitten dan) vertonen verder volgens mij geen symptonen van ziekte. Geen bruine stippen of gaten in de bladeren, geen motten of vliegen.

Mijn man wil de boom al gaan kappen, maar ik wil de boom nog zo graag (minstens) een jaar de kans geven!

Heeft iemand advies? Alvast heel erg bedankt!

Groetjes,
Alia

di, 21/08/2007 - 00:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jammer van zo'n Kastanje dus geef hem nog dat jaartje. Waarschijnlijk wordt het niets meer maar dan weet je het tenminste zeker.
De Klimop had u echter beter kunnen laten zitten. Zeker nu de boom geen eigen blad heeft beschermd deze tegen zonnebrand. De Klimop kan sowieso geen kwaad, het is geen parasiet en gebruikt de boom slechts als steun. Verder beperkt de Klimop zich tot de kern van de kruin en breekt eigenlijk nooit uit naar de rand van de kruin waar de boom zijn bladeren heeft.
Ik geef toe dat ik een zwak voor de Klimop heb. De plant is voor de toch al zo schrale NL-natuur zeer nuttig (geeft laat in het seizoen veel nectar en stuifmeel), levert laat in de winter veel bessen voor de vogels en biedt veel nestgelegenheid. Bovendien vind ik het silhouet van een klimop in een kale boom in de winter erg mooi.

di, 21/08/2007 - 16:49
leonardo48

Mocht je volgend jaar besluiten de boom te gaan kappen, weet je dat kastanjehout erg gewild is bij beeldende kunstenaars? Het is uitstekend hout om beelden uit te hakken, als je in het noordens des lands woont hou ik mij van harte aanbevolen voor een paar mooie stukken!

di, 21/08/2007 - 18:17
mar.ko

De boom is nog niet opgegeven Leonardo!

Ik zou het voorjaar even afwachten Alia. Veel bomen gedragen zich al of het herfst is. Zeker als er knoppen aan zitten, dan is er hoop.
Volgend jaar weet je meer.
Succes met die oude jongen.

Marja

di, 21/08/2007 - 23:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Laat er een boomdeskundige bij komen.
Hij kan bijvoorbeeld zo slecht zijn dat hij op omvallen staat.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag