Grote wilg ziek?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 11/06/2022 - 19:05
Anita1978

Grote wilg ziek?

Onze grote treurwilg begint grote stukken bast met takken te verliezen. Op de stam komt ook regelmatig de bast los en zit er sinds de en paar dagen onderaan een groot gat met veel zaagsel alsof er een dier in heeft geknaagd. Daarnaast zien wij regelmatig zwammen op de stam. Waar in Nieuwegein kunnen wij voor advies terecht of het slim is om deze boom te kappen of niet? Er zal in ieder geval een vergunning voor aangevraagd moeten worden maar dan weten wij ook wat wij daarin kunnen vermelden als hij wel ziek blijkt te zijn. 

Zwam op dtam
Stuk waar bast is afgebroken
Gat met zaagsel
za, 11/06/2022 - 19:06
Anita1978

Nog een foto vanaf de andere kant

za, 11/06/2022 - 22:45
peterplant

De foto's zijn niet helemaal duidelijk.

Een wilg kan vaak een hoop hebben.

De gaten met zaagsel zouden kunnen wijzen op de wilgenhoutrups. Een zeer grote rups. Als je aan het gat ruikt zou het naar azijn kunnen ruiken.

Zwammen zijn niet altijd dodelijk, maar zijn meestal geen goed teken. Sommige zwammen verteren alleen het zachte dode hout in de kern waardoor de boom hol wordt. Dat is niet altijd slecht. Als de boom er verder vitaal uit ziet , is er geen acuut gevaar. Toch zou ik er een erkend boomchirurg naar laten kijken, zeker als het een grote boom is die gevaar op kan leveren wat omwaaien of takbreuk betreft.

Onderwerp gesloten