kerstboom met kluit (deel 2) hoe verzorgen?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 15/01/2006 - 16:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

kerstboom met kluit (deel 2) hoe verzorgen?

ik heb ook een kerstboom met kluit gekocht. Ik vermoed dat het een blauwe spar is. Vermits hij goed blijft in de woonkamer (hij verliest geen naalden, top is onaangetast, begint te 'schieten' aan de top) zou ik hem willen houden.
Ik heb nog enkele vraagjes rond de verzorging
1 IS DE SOORT POTGROND BELANGRIJK? Ik zou hem willen verpotten vermits hij nu niet in een goede pot zit.
2 WAT IS DE BESTE GROOTTE VAN EEN POT VOOR EEN BLAUWE SPAR? Ik bedoel hiermee; een grote diameter of eerder een diepe pot.
3 DE WORTELS MOETEN STEEDS VOCHTIG ZIJN, heb ik gelezen, MAAR ROTTEN DE WORTELS DAN NIET?
4 WELKE PLAATS GEDIJEN BLAUWE SPARREN BEST? Veel licht, weinig zon? Warm of fris?... Best geen te grote temp. verschillen, zeker?

Alvast bedankt voor de info!

ma, 16/01/2006 - 13:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heeft u weleens nagedacht waar deze bomen groeien. Heeft u zicht dan weleens afgevraagd hoe de grondsoord is waar deze bomen groeien. Dan kunt u wellicht zelf het antwoord geven op de door u verzonnen vragen.

ma, 16/01/2006 - 20:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk dat het beste is om gewoon je boom in de tuin te poten, en misschien zo nu en dan wat water geven.

di, 17/01/2006 - 11:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jammer genoeg heb ik geen tuin, Jorgen. Wel bedankt voor het voorstel.

Ik zal messchien mijn vragen verduidelijken. Dan begrijpt U, anonieme (en hopelijk nog andere mensen die mij hiermee ev. willen en kunnen helpen) messchien beter waarom ik deze vragen stel (in zijn context). Rekening houdend dat ik niet veel van sparren ken, mijn excuses daarvoor.

Ik had hier gelezen dat je sparren best binnenshuis kunt houden mits enkele voorwaarden:
dat bv de top niet mocht afgeknipt worden enz.
...dat er mensen waren die zo'n spar 3 jaar in huis kon houden! Dat lijkt me wel tof dat bij iedere jaarwisseling dezelfde boom van de partij is (zo lang mogelijk toch) en zo sneuvelen er niet teveel boompjes, wat ik echt zeer jammer vind.
Nu had ik bij zoeken van info daarover gelezen dat sparren 40-50 cm jaarlijks groeien. Dus dacht ik ik zal hem dan waarschijnlijk in een grotere pot moeten steken? Of messchien ook niet, want groeien ze harder? Is het niet zo dat het ook zo is bij planten, dat als je die in een te grote pot verpot deze zich 'overgroeien'? Dus wat is een iediale grote pot voor mijn spar. Hij is nu ong. 2meter.
En welke potgrond kan ik daarvoor gebruiken? Bij bloemen heb je toch ook verschil in potgrond, terwijl je die ook soms gewoon in je tuin kan planten? Het kan toch best zijn dat er voor sparren ook potgrond bestaat? In ieder geval lees ik daar weinig over, messchien omdat het niet echt gebruiklijk is om je spar te potten. Maar het is mogelijk, als je hem weet goed te verzorgen.
Vermits mijn spar veel plaats nodig heeft, dacht ik hem in mijn hal te plaatsen, maar messchien is dat daar te donker. Het is daar zeer schaduwrijk.
Ik weet ook niet hoeveel water ik mijn blauwe spar moeten geven; sommige zeggen "altijd de wortels vochtig houden" anderen zeggen " niet vochtig houden, de wortels rotten"...
Of messchien moet ik hem in zijn pot op mijn koertje (waar het zomers erg zonnig is) zetten als het wat warmer is en in de winter binnen zetten, dan kan hij dienen als kerstboom? Of zijn dat nog teveel temp. verschillen?

Ik hoop dat iemand me goede raad ken geven.
Alvast bedankt voor de reacties.
A-nie

wo, 18/01/2006 - 09:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je zou je licht eens kunn opsteken op het bonsai forum of de blauwspar klein te houden is aangezien deze boom graag wil groeien tot een formaat van zo'n 15meter. Voor zovermij bekend is ook de bonsai een buitenbonsai. Niet echt een typeombinnen op te potten. De meeste sparren houden overigen van een beetje zanderige grond.
Vochtig houden is overigens wat anders dan nat. Als je de kluit vochtig houdt dan bevindt zich zowel water als lucht in de capilare ruimten in de grond. Als de pot gevuld is met water wordt de lucht verdreven en sterven de wortels door zuurstofgebrek.

wo, 18/01/2006 - 19:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt Willem v. Jouw advies helpt me echt!
Ik ga ook zeker men licht eens opsteken in de bonsai forum.

met vriendelijk groetjes,

A-nie

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag