Klimop in Es

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 21/01/2011 - 18:52
eickenhorst

Klimop in Es

In onze tuin staat een hele mooie oude es (vinden wij dan). Deze boom is zo mooi omdat ie begroeit is met klimop (Hederainfo-icon) en in de winter dan ook nog groen oogt. De meningen zijn heel erg verdeeld of dit goed of slecht is voor de boom. Sommigen zeggen dat ie daaraan dood zal gaan. Andere zeggen dat het niets uitmaakt omdat de Hedera omhoog groeit en de boom niet wurgt .

Graag zou ik willen weten wie er nu gelijk heeft. Op de foto de es in de winter.

Klimop in Es
vr, 21/01/2011 - 18:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het kan geen kwaad voor de es; de klimop neemt geen stoffen van de boom. Hooguit zal de klimop op den duur wat licht wegnemen.
Zelf had ik jaren een klimop in een berk groeien en de boom leed er absoluut niet van. Vorig jaar de klimop verwijderd, maar puur omdat ik de witte stam van de berk miste.

vr, 21/01/2011 - 19:07
D_SDennis

Precies, meestal adviseer ik om te voorkomen dat de klimop echt ver in je takken groeit. Dan heeft de wind er meer vat op en kan misschien wat makkelijker schade ontstaan. maar echt veel voorbeelden daarvan heb ik niet gezien. Bovendien kun je een boom moeilijk beoordelen of er slechte plekken of schimmelaantastingen in zitten.

vr, 21/01/2011 - 22:39
RdB

Prachtige combinatie, zo heb ik een aantal eiken vol met klimop. Ook een goed schuilplaats voor vogels en een bron van voedsel voor vogels en bijen.

Ruud

ps. er waait wel eens een stuk klimop uit maar ik heb nog nooit, ook niet na een zware storm, stukken klimop met gezonge eikentakken gevonden.

Klimop in Es
za, 22/01/2011 - 11:15
eickenhorst

Klopt Ruud, ik noem het wel eens onze multi-culti boom er broeden elk jaar verschillende vogeltjes in.

Mooi, dan kan de klimop gewoon blijven zitten.

hartelijk dank voor jullie reacties!

groeten Ans

di, 25/01/2011 - 17:49
grebenitram

hoi,

het is de laatste voedselbron voor bijen voor dat het winter wordt.
Bijen hebben al zo moeilijk, wees er zuinig op anders kunnen we dadelijk zelf met de hand de fruitbloesem gaan bestuiven. En natuurlijk al die andere planten.

met vriendelijke groet ktty

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag