meidoornstuiken

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 25/10/2006 - 22:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

meidoornstuiken

Door bouwplannen zijn we van de gemeente verplicht om een groenafsluiting te voorzien.Wij hoordren reeds van personen dat meidoorn heel mooi is en nu in belgie gesubsidieerd word.heeft iemand daar al ervaring mee.Ook wat betreft de struiken wat zijn de voor en nadelen van onderhoud enz......kan iemand mij helpen?
Vriendelijke groeten michele

do, 26/10/2006 - 00:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Over subsidie weet ik niets maar:

Voordelen:
Ongevoelig voor ziekten
Kan vrijwel onbeperkt gesnoeid worden, dus kan van lage haag tot kleine boom gekweekt worden
Doet het vrijwel overal in zon of schaduw (maar niet te droog of erg voedselarm, dus niet op zand)
Draagt bessen voor de vogels
Bloeit mooi in mei

Nadelen
In sommige streken beschouwt men hem als drager van Perevuur (het kent deze ziekte wel maar bloeit niet tegleijk met Peer dus vormt waarschijnlijk geen besmettingsbron, de Meidoorn heeft er zelf geen last van)
Hij doet zijn naam MeiDOORN eer aan. De doorns zijn lang en zeer scherp. Dus oppassen met snoeien en opruimen van het snoeisel, de doorns gaan door rubberzolen heen.

Ik heb verschillende Meidoorns staan als losse haag die ik elke paar jaar flink terugsnoei en zou ze niet graag missen (de Merels en Lijsters ook niet).

M.vr.gr.,

Ruud

do, 26/10/2006 - 01:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Idd meidoorn is een zeer mooie struik tot kleine boom. Maar de doornen zijn idd behoorlijk groot, ieder jaar heb ik wel een paar serieuze krassen tijdens het snoeien van onze meidoornboom (25 jaar oud) Ik snoei hem twee maal per jaar, eenmaal na de bloei en nog eens op het eind van de zomer.

Het is idd geval levendiger, mooier en beter voor dieren en bodem dan de graflelijke typisch Vlaamse coniferenhaag.

do, 26/10/2006 - 12:10
mar.ko

Mooi of niet, dat is een kwestie van smaak. Als haag komen er niet zomaar ongewenste gasten doorheen lopen. Bloesem en daarna bessen is 2 x plezier, maar............de bessen kunnen ook hinderlijk zijn!
Hier stond de meidoorn als straatboom. De bessen liep je onder je schoenen mee naar binnen en de vogelpoep op de auto's eronder is behoorlijk agressief voor de lak.
Dus al te dicht bij je voordeur is hinderlijk.
Inmiddels zijn hier de (gemeente)bomen vervangen door prunussen.

Succes met de keuze.
Marja

do, 26/10/2006 - 22:11
Annis

Van de meidoorn soorten is de Paul's Scarlet minder gevoelig voor baterievuur oftewel perenvuur. Deze struik heeft gevulde rozerode bloemen maar vormt helaas geen vruchten.
Ann

Onderwerp gesloten