Moeten zuurminnende planten per se onthard water?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 21/04/2009 - 14:18
Annica

Moeten zuurminnende planten per se onthard water?

Sinds m'n geboorte is me verteld dat planten die in zure grond groeien zoals rhododendrons, skimmiainfo-icon's, hortensia's enz. alleen mogen worden begoten met kalkarm water.

Nu wilde ik graag weten of dit het laatste inzicht is. Op het internet zie je diverse meningen hoewel hier meestal niet diep op wordt ingegaan.
De hardhard is hier 8,5 dh.

Moet ik speciale maatregelen treffen voor mijn kuipplanten?
Een keteltje water koken en laten afkoelen zal niet voldoende water opleveren voor al die planten en ik vraag me af of dit echt kalk verwijdert (zou niet weten hoe).

di, 21/04/2009 - 17:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien zou je regenwater kunnen opvangen.Dat is van nature neutraal of door luchtverontreiniging licht zuur.Ik schat dat de pH tussen 6 en 7 ligt.

di, 21/04/2009 - 18:10
RdB

Regenwater reageert licht zuur tot pH 5 door opname kooldioxide, niet door luchtverontreiniging. Dat laatste kan wel, b.v. door opname zwavel- en of stikstofoxides maar dan ligt de pH nog veel lager (zure regen).

Het belang van regenwater voor zuurminnende planten in de kuip is de afwezigheid van kalk. Een DH van 8,5 is net geen zacht water (grens ligt bij 8). Ik denk dat het risico niet al te groot is om bij gebrek aan regenwater dit water te geven.

Ruud

do, 23/04/2009 - 20:52
Annica

Regenwater verzamelen is eigenlijk geen optie, daarvoor regent het niet genoeg op mijn balkons. Ik las ook ergens dat kalk naar de bodem zinkt als water stilstaat. Nou ja, baat 't niet dan schaadt 't niet, ik zet dus twee gevulde emmers klaar; het bovenste deel is voor de rhododendrons, skimmiainfo-icon's enz. en de rest voor de andere planten.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag